Η αισιοδοξία για μεγαλύτερη ανάπτυξη επεκτείνεται σε ακόμη περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, η οποία προσπαθεί να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση. Στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg δείχνουν ότι η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων οδήγησαν τη Γαλλία στη μεγαλύτερη αύξηση οικονομικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί από το 2011, με την αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται το δεύτερο φετινό τρίμηνο σε άνω του 0,5%. Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη στην Ολλανδία ξεπέρασε το 1,4%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα χρόνων.

Σε ολόκληρη την ευρωζώνη η ανάπτυξη το δεύτερο φετινό τρίμηνο έφτασε το 0,6% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ατμομηχανή για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει η Γερμανία, αλλά η αισιοδοξία δημιουργείται από την πορεία χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν αυξημένες προκλήσεις. Στην Ισπανία η οικονομία παρουσίασε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο χρόνων, με την ανάπτυξη να πλησιάζει το 1%. Ακόμη και η Ιταλία παρουσιάζει πιο θετική πορεία, με την αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 0,4%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ. Ολα αυτά τα στοιχεία δείχνουν μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης με ρευστότητα χωρίς προηγούμενο, έχει αρχίσει να αποδίδει περισσότερους καρπούς. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει μειώσει τα επιτόκια δανεισμού σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Επίσης έχει υιοθετήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δεν έχει προηγούμενο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης. Οι αγορές αυτές έχουν ευνοήσει όχι μόνο τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και χώρες όπως η Ισπανία και κυρίως η Ιταλία, που είδαν το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται σημαντικά.

Τα μάτια των αγορών είναι πλέον στραμμένα στον Ντράγκι, ο οποίος σε ομιλία του στη Γερμανία στις 23 Αυγούστου αναμένεται να δώσει το στίγμα για τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική