Μετ’ επεισοδίων και συγκεντρώσεων έγινε για μια ακόμη Κυριακή το άνοιγμα των καταστημάτων. Το στίγμα έδωσαν τα συλλαλητήρια ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που διοργάνωσαν οι εμποροϋπάλληλοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις και κυρίως η ελάχιστη κίνηση, παρά την έναρξη της περιόδου των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017. Αν και το ψαλίδι στις τιμές ανερχόταν έως και 50%, η κίνηση στα καταστήματα ήταν ελάχιστη και τον τόνο έδωσαν οι συγκεντρώσεις, οδηγώντας πολλούς επιχειρηματίες στην απόφαση να μην ανοίξουν υπό υπό τον φόβο επεισοδίων. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στην Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, όπου το τοπίο χθες το πρωί συνέθεταν τα λιγοστά ανοικτά καταστήματα, τα πανό των διαδηλωτών, η διακριτική παρουσία της Αστυνομίας και τα απορημένα βλέμματα των τουριστών.

Στην Αθήνα η παρουσία στα καταστήματα ήταν περιορισμένη, με την πλειονότητα των καταναλωτών, Ελλήνων και ξένων, να επισκέπτονται την υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων Παναγιώτη Κυριακούλια. Οσο για τη Θεσσαλονίκη, σχετική κίνηση παρουσίασε μόνο η Τσιμισκή, ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Παντελή Φιλιππίδη, δίχως να λείψουν τα μικροεπεισόδια.

ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ. Σύμφωνα με μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το μέτρο των 32 Κυριακών θα κριθεί την επόμενη Κυριακή, γιατί χθες η αγορά θα άνοιγε με τον παλιό νόμο. Ετσι, εντός της εβδομάδας, το συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων πρόκειται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να εμποδίσει προσωρινά τη λειτουργία της αγοράς της Θεσσαλονίκης για 32 Κυριακές. Κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο δηλώνουν και οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα. «Το μέτρο δεν πρόκειται να συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού, αλλά ούτε και στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων, απεναντίας θα αυξήσει τα λουκέτα οδηγώντας τους εργαζομένους στην ανεργία», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων Παναγιώτη Κυριακούλια.

Ο νόμος για την αύξηση του αριθμού των Κυριακών από 8, που ισχύει σήμερα, σε 32, κατά τις οποίες θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο απο τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, αφορά όσα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην παραλιακή ζώνη από τον Πειραιά έως το Σούνιο, στην παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης, καθώς και πέριξ του αεροδρομίου των Σπάτων Ελευθέριος Βενιζέλος και του αεροδρομίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.