Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών έναντι του δολαρίου βρέθηκε ξανά χθες το ευρώ, στα 1,1245 δολάρια. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι δηλώσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που άφησε να εννοηθεί ότι το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας οφείλεται εν μέρει στη χαμηλή ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος.

Κατά την ομιλία της σε σχολείο στο Βερολίνο η Μέρκελ είπε ότι οι πολύ μεγάλες εξαγωγές της Γερμανίας οφείλονται σε δύο βασικούς παράγοντες, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση: τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Οι δηλώσεις αυτές έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο Βερολίνο για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, ενόψει μάλιστα της Συνόδου του G7 που θα συγκληθεί 26 και 27 Μαΐου στη Σικελία.

«Η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή (…) λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ. Ως αποτέλεσμα, τα γερμανικά προϊόντα είναι συγκριτικά πιο φθηνά» είπε η Μέρκελ κατά την ομιλία της.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο το ευρώ ενισχύεται το τελευταίο διάστημα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Τα πολιτικά προβλήματα που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ο αμερικανός πρόεδρος μετά την απόφασή του να διώξει από τη θέση του τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Οι πολιτικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αγορές ότι ο Τραμπ μπορεί να μην καταφέρει να εφαρμόσει την οικονομική ατζέντα του, η οποία περιλαμβάνει μειώσεις στη φορολογία και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Οι αγορές περιμένουν τώρα να λάβουν νέο σήμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά την πορεία αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, για να εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις τους στις αγορές συναλλάγματος και όχι μόνο.