Χαλασμός γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την αποκάλυψη ότι η ΔΕΗ προσέλαβε και καλλιτεχνικό διευθυντή για να συντονίσει τη χορωδία της, με μισθό 1.875 ευρώ τον μήνα. Αλιεύω μερικές από τις αναρτήσεις. «Καιρός ήταν, ποιος άλλος θα μπορούσε να συντονίσει τόσα ταλέντα»; Πάντως το καλύτερο, που ίσως να μην το ξέρετε, είναι ότι για τη στελέχωση της χορωδίας ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, που παρεμπιπτόντως λειτουργεί από το 1978, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της, εκτός από εργαζομένους και συνταξιούχους, θα μπορεί να προσλάβει και μερικούς εκτός Επιχείρησης αν δεν μπορεί να βρει αρκετούς καλλίφωνους ανάμεσα στους 18.000 του προσωπικού της. Διότι φαίνεται ότι η νέα διοίκηση διέγνωσε πως η χορωδία χρειάζεται αναβάθμιση για τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι ούτε η πρόσληψή του, ούτε τα μουσικά σύνολα ΔΕΗ, ούτε και οι αρχαιολόγοι της Λυδίας Κονιόρδου πρόκειται να ρίξουν έξω την Επιχείρηση, αυτό κινδυνεύει να συμβεί για άλλους λόγους, επειδή λίγο πριν από τη μεγάλη μετάβαση η ΔΕΗ δεν έχει κανένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Απλώς όλα αυτά τα μικρά περιστατικά –μαζί με την υπόθεση «Μπλάνα» του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος παρότι απέσπασε για τον εαυτό του μερικές χιλιάδες ευρώ για να αυξήσει τον μισθό του, τώρα αρνείται να τα επιστρέψει –αποδεικνύουν ότι η ΔΕΗ κινείται ακόμη με την κεκτημένη ταχύτητα των πρακτικών μιας εποχής που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή της κατάσταση. Είναι σαν τη γλυκιά εκείνη αίσθηση του ανθρώπου που νομίζει ότι πετάει, ενώ στην πραγματικότητα έχει μόλις πηδήξει στο κενό και σε λίγο πρόκειται να τσακιστεί στο έδαφος. Σαν τον «Τιτανικό» που ενώ βούλιαζε, μια ορχήστρα έπαιζε στο κατάστρωμα μουσική. Ετσι και στη ΔΕΗ, μια χορωδία θα μείνει να θυμίζει τα παλιά της μεγαλεία…

Η Ζωή ξαναχτύπησε

Και σαν να μην έφταναν αυτά, χθες η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μπουκάρισε μαζί με μέλη του κινήματος Δεν Πληρώνω στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, για να καταγγείλουν ότι «η ΔΕΗ δεν δέχεται διακανονισμούς των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που δεν μπορούν να πληρώσουν». Από τη χορωδία έλειπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που τον τελευταίο καιρό κάνει κοινές εμφανίσεις με τη Ζωή, όπως πρόσφατα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όταν και ακυρώθηκαν πλειστηριασμοί ακινήτων.