Κριστίν Λαγκάρντ: Τα πλεονάσματα 3,5% δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2017 00:27 |
Κριστίν Λαγκάρντ: Τα πλεονάσματα 3,5% δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα

Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής  συνόδου του Ταμείου  σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη. 
Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και  γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο.  «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.
Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα,  ανέφερε,  πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».
Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές  αρχές γνωρίζουν ότι η  μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού  είναι απολύτως απαραίτητη και πως το  σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα. 
 
Επίσης ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση. “Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016”, ανέφερε. Ο ίδιος προσέθεσε πως αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος (0,50%) Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτή η υπέρβαση του στόχου έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα. Για το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά έτη ο ίδιος αποσαφήνισε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ  θεωρεί πως ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι 1,5%. Ο Γκασπάρ κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και πως ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αναδιάρθωση του χρέους εκ μέρους του επίσημου τομέα.


3
Ευαγγελία Μ.
20/04/2017 05:40
Σε τέτοιες περιόδους στασιμοπληθωρισμού, σαφέστατα ΔΕΝ πρέπει ο προϋπολογισμός να είναι πλεονασματικός. ΑντιθΈτως πρέπει να είναι ελλειματικός, και τα λεφτά που δίνουμε οι πολίτες να γίνονται επιδόματα ανεργίας, δημόσια σχολεία, δημόσια ιατρεία, σισίτια, και τα υπόλοιπα.
σειζης
20/04/2017 01:52
ειμαστε τοσο αχρηστοι ραγιαδες που χρειαζεται να μας πουν οι ξενοι τι θα κανουμε για να σωθουμε..διαβαστε τους μεγαλους γερμανους τραγικους της αρχαιοτητας σοφοκλεους ευριπιδεν και ασχυλους τα λενε ολα μεσα..
Γιωργος
20/04/2017 01:33
Η αλλη λυση ειναι κοφτε να ψωνιζετε ξενικα προιοντα εισαγωγης και μαθετε να φυλατε τον παρα σας αντι να σας τον παιρνουν μεσα απο τα χερια και να σας λενε και στραβογιαννους απο πανω.Και οι Ελληνες οντως ειμασταν αποταμιευτες,ισως επειδη δεν ειχαμε που να τα ξοδεψουμε αλλα κι απο την αλλη οχι και να σπαταλας ασυστολα για χαζα και βλακειες. Παρτε οντως χρησιμα πραγματα και μαθετε να δουλευετε το μυαλο σας φιλοι και ισως να βγει κατι χρησιμο.Ο αμερικανος μεχρι μια σανιδα με ροδες κι ενα παιδικο ποδηλατακι που το ονομασε BMX μπορει να το κανει παγκοσμια μοδα,παραδειγματιστειτε απο τα θετικα και οχι μοναχα απο καθε αρνητικο μιας καταστασης.