Ανοίγει ξανά ο δρόμος για την επιβολή μεγάλων προστίμων σε εταιρείες που συγχωνεύθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρεθ Βεστάγκερ, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στη «Wall Street Journal».

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ έχουν μπει εταιρείες για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι παραπλάνησαν τις Αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν το πράσινο φως για τη συγχώνευσή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα σε επιχειρήσεις παρόμοια με αυτά που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο στη facebook Inc. Τότε η Κομισιόν είχε κατηγορήσει την αμερικανική εταιρεία ότι παρείχε στις εποπτικές Αρχές λανθασμένα ή παραπλανητικά στοιχεία που σχετίζονταν με την εξαγορά το 2014 της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp. Η facebook από την πλευρά της έχει υποστηρίξει ότι παρείχε ακριβείς πληροφορίες στην ΕΕ.

Η Βεστάγκερ είπε στην «Wall Street Journal» ότι τώρα ανοίγουν ξανά νέοι φάκελοι ντιλ. Η ίδια αρνήθηκε να ονομάσει τις εταιρείες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο, αλλά πιστεύεται ότι οι έρευνες αφορούν συμφωνίες οι οποίες έκλεισαν μέσα στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών.

Η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μπορεί να βάζει στο μικροσκόπιο ακόμη περισσότερες συγχωνεύσεις. Πρόκειται για εταιρείες με χαμηλότερο τζίρο και κέρδη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα η Βεστάγκερ αναφέρθηκε ακόμη στις έρευνες που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αναφορικά με τις πρακτικές της Google. Η ΕΕ έχει κατηγορήσει μεταξύ άλλων την εταιρεία ότι παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο τα αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου, ώστε να ευνοείται η υπηρεσία σύγκρισης τιμών της ίδιας της Google. Η εταιρεία απορρίπτει όλες τις κατηγορίες της ΕΕ.