Επιτάχυνση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξυγίανση των δαπανών για τις συντάξεις (μείωση συντάξεων), διεύρυνση της φορολογικής βάσης (μείωση αφορολογήτου) και ελάφρυνση του χρέους, η οποία, ωστόσο, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, ζητά το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, η οποία ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), και είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίαςστο πλαίσιο της διαβούλευσης του Αρθρου 4.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών από το ξέσπασμα της κρίσης αλλά η δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση έχουν προκαλέσει μεγάλο κοινωνικό κόστος, με μείωση των εισοδημάτων και διόγκωση της ανεργίας.

Ωστόσο, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ζητούν την περαιτέρω εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με διεύρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και την εξυγίανση των δαπανών στις συντάξεις προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων για την ενίσχυση ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Δεν είναι βιώσιμο το χρέος

Το Ταμείο κρίνει ότι, παρά τις θυσίες και τη βοήθεια των Ευρωπαίων, το δημόσιο χρέος έφτασε στο 179% στο τέλος του 2015 και δεν είναι βιώσιμο. Θα χρειαστεί, όπως επισημαίνει, ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από νέα μέτρα που θα συντελούν στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, τα περισσότερα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό θα κυμανθεί στο 1,5%, ενώ άλλοι υποστήριξαν πλεόνασμα 3,5% για το 2018, προσθέτοντας ότι με μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα μπορούσαν να επιτευχθούν προσωρινά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος εξαιτίας του μεγάλου κόστους προσαρμογής και της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας, με την κορύφωσή της στα μέσα του 2015. Παράλληλα, σημειώνει την σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης με την πολιτική προσαρμογής που ακολούθησε και η οποία στηρίχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Το Ταμείο τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης της υγείας του τραπεζικού τομέα με την τήρηση των όρων του προγράμματος και την εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Υπογραμμίζει επίσης την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η οποία μακροχρόνια θα φτάσει περίπου στο 1% με βάση το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής.

Ομαδικές απολύσεις

Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου κρίνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των φορολογικών οφειλών, κυρίως από τους μεγαλοοφειλέτες με την ταυτόχρονη καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενθαρρύνοντας την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει δικαστικές λύσεις, αξιοποίηση του εποπτικού πλαισίου, αλλά και παραχώρηση κινήτρων στις τράπεζες.

Τέλος, ζητούνται παρεμβάσεις στα εργασιακά με εφαρμογή των ομαδικών απολύσεων και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων που παραμένουν κλειστά.

Η απόφαση για πιθανή χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, με ανάρτησή του στο twitter,επιβεβαιώνοντας ότι η πολυπόθητη απάντηση του Ταμείου για το αν θα μείνει ή θα φύγει από το πρόγραμμα δεν θα δινόταν σήμερα.