Κάρτες έχουμε. Τα λεφτά από την άλλη ολοένα και λιγοστεύουν. Τα capital controls αύξησαν την εξοικείωση των Ελλήνων με τη χρήση πλαστικού χρήματος και ο αριθμός των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατακόρυφα από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα.

Την ίδια ώρα όμως η συνεχιζόμενη κρίση και η απομείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων για κατανάλωση οδηγούν σε συρρίκνωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα. Τα στοιχεία αποτυπώνονται σε ειδική έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2016 και η δημοσιοποίησή τους συμπίπτει χρονικά με την έκδοση (αναμένεται σήμερα) της απόφασης αναφορικά με τις δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος τις οποίες θα προσμετρά η Εφορία για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος θα μετρούν για το αφορολόγητο, με εξαίρεση αυτών που αφορούν απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δόσεις δανείων και δαπάνες ενοικίων, ασφαλίστρων, τελών κυκλοφορίας και κοινοχρήστα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κάρτες πληρωμών (πιστωτικές και χρεωστικές) προσεγγίζουν πλέον τα 15 εκατομμύρια. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 ο συνολικός αριθμός καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 440.000, φτάνοντας τα 14,6 εκατομμύρια, με οκτώ στις δέκα κάρτες να είναι χρεωστικές. Η τάση αυτή εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Παρά την αύξηση του αριθμού των καρτών, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες διατηρήθηκε στο ίδιο (αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν) επίπεδο με αυτό του δεύτερου εξαμήνου του 2015, αλλά η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 7%.

Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 233 εκατ., αλλά η αξία τους υποχώρησε στα 26,2 δισ. ευρώ από περίπου 28 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2015.