Παράθυρο για μείωση τουλάχιστον κατά 10% των τελών των διοδίων στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, για τους περίπου 30.000 Έλληνες ιδιοκτήτες φορτηγών-βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως (Δ.Χ), ανοίγει το υπουργείο Μεταφορών.

Στην πρώτη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη μεταξύ των εκπροσώπων των ομοσπονδιών φορτηγών Δ.Χ, των εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων και του υπουργείου Μεταφορών, κατατέθηκε πρόταση για μείωση της τιμής των διοδίων από τις αρχές της νέας χρονιάς, η οποία θα είναι ανάλογη με την αύξηση της κυκλοφορίας των φορτηγών στους αυτοκινητοδρόμους.

Μάλιστα, συζητήθηκε το σενάριο της μείωσης των τελών, να βασιστεί στην υπάρχουσα-σημερινή κυκλοφορία.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Χερσαίων Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) κ. Πέτρος Σκουληκίδης, όπως και οι υπόλοιποι αυτοκινητιστές, δήλωσαν ότι η πρόταση αυτή, σε πρώτη φάση, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αντίστοιχα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων, αναγνώρισαν ότι τα φορτηγά αποτελούν σημαντικούς χρήστες των οδικών αξόνων (π.χ. στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου η κίνηση των φορτηγών αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής κίνησης, ενώ στην Ολυμπία Οδό ανέρχεται στο 12%). Ωστόσο, όπως επισήμαναν, οποιαδήποτε αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα χρηματοοικονομικά μοντέλα-παραμέτρους των συμβάσεων παραχώρησης.
Πάντως, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών που έχουν συμπιέσει αρκετά τα κόμιστρά τους, πιέζουν για άμεση μείωση διοδίων, εξαιτίας και της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, που προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες ύψους 1.000 + 1.000 ευρώ (ιδιοκτήτης και οδηγός).

Από την πλευρά τους, οι παραχωρησιούχοι θέλουν πρώτα να ολοκληρωθούν οι αυτοκινητόδρομοι (Μάρτιος 2017) και μετά να μειώσουν τις τιμές των διοδίων. Πάντως, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον διαπιστωθεί μαζική είσοδος φορτηγών στους αυτοκινητοδρόμους -εξαιτίας και της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης στο παράπλευρο δίκτυο- να προχωρήσουν σε μειώσεις των διοδίων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Για το θέμα των διοδίων θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί εμπορική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών ομοσπονδιών ιδιοκτητών ΦΔΧ και των παραχωρησιούχων.