Σε υψηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στη Βρετανία το τρίτο φετινό τρίμηνο. Πρόκειται για το αμέσως επόμενο διάστημα που ακολούθησε την απόφαση για Brexit. Η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε σε 0,5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 2% σε ετήσια βάση όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι αναλυτές προέβλεπαν για το τρίμηνο ανάπτυξη της τάξης του 0,4%. Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί σε 0,7% σε σύγκριση με το πρώτο ή σε 2,7% σε ετήσια βάση.

Οικονομολόγοι τώρα προειδοποιούν ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να καταγραφεί νέα μείωση στην ανάπτυξη λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας. Η αβεβαιότητα αυτή για τη σχέση που θα διατηρήσει τελικά η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να αυξήσει σημαντικά τον πληθωρισμό επηρεάζοντας την τσέπη των καταναλωτών. Ο κίνδυνος για πάνω από την προβλεπόμενη αύξηση του πληθωρισμού μεγαλώνει από την υποχώρηση που έχει σημειώσει τους τελευταίους μήνες η στερλίνα έναντι των υπόλοιπων μεγάλων νομισμάτων, κάνοντας πιο ακριβές τις εισαγωγές προϊόντων.

Ατμομηχανή της ανάπτυξης στη Βρετανία ήταν το τρίτο τρίμηνο οι υπηρεσίες οι οποίες αναλογούν στο 80% της οικονομίας της χώρας. Η ανάπτυξη στις υπηρεσίες αντιστάθμισε τη συρρίκνωση στη βιομηχανική παραγωγή, τις κατασκευές και τη γεωργία, όπως έδειξαν τα ίδια στοιχεία. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πλέον ότι η ανάπτυξη το 2017 θα διαμορφωθεί σε μόλις 0,8%. Τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής της τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ καλείται να αποφασίσει εάν θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες. Οι περισσότεροι επενδυτές και οικονομολόγοι δεν περιμένουν άμεση μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.