Επιείκεια αποφάσισε να δείξει η Κομισιόν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Οι Βρυξέλλες έκριναν ότι δεν πρέπει να εισηγηθούν την επιβολή ποινών σε Μαδρίτη και Λισαβόνα, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε αυτή την απόφαση εν μέσω της συνεχούς ανόδου του λαϊκισμού στην ΕΕ αλλά και των αυξανόμενων αντιδράσεων κατά της λιτότητας που καταγράφεται σε πολλές χώρες.

Η Κομισιόν αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις λόγω των μεγάλων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αυτές οι δύο χώρες εξήγησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες. Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για την απόφαση της Κομισιόν να μην προτείνει την επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Οι δύο χώρες της Ιβηρικής κινδύνευαν να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 0,2% του ΑΕΠ τους. «Ακόμη και η επιβολή συμβολικών κυρώσεων δεν θα μας είχε επιτρέψει να διορθωθεί αυτό που είχε συμβεί στο παρελθόν και θα ήταν δύσκολο να υπάρξει κατανόηση από τους λαούς που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες. Πιστεύουμε ότι η επιβολή τιμωρίας δεν θα ήταν η πιο σωστή προσέγγιση σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία πολλοί εγείρουν ερωτήματα για την Ευρώπη» ήταν τα λόγια του Μοσκοβισί.

Ο Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλαβαν υπόψη τις θυσίες που έκαναν οι φορολογούμενοι σε Ισπανία και Πορτογαλία κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής.

Η Κομισιόν προσπαθεί να υπερασπίσει την αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν παραβεί τα όρια αυτά χωρίς να τιμωρηθούν από το 1999 και μετά. Οι κανονισμοί της ΕΕ ορίζουν ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μιας χώρας δεν μπορεί να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ. Επίσης το χρέος δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε πέρυσι σε 5,1% υπερβαίνοντας τον στόχο 4,2% που είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Το έλλειμμα της Πορτογαλίας την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 4,4% υπερβαίνοντας την αντίστοιχη συμφωνία.

Η μη επιβολή κυρώσεων «είναι πολύ καλό νέο για την Πορτογαλία, για την Ευρώπη και για το ευρωπαϊκό πνεύμα» σχολίασε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

© Bloomberg News