Ο ΕΝΦΙΑ επιστρατεύτηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ξέχωρα από τις αυξήσεις των άμεσων φόρων και τις περικοπές στις συντάξεις. Αρχικά, επιχειρήθηκε απλώς να καλυφθεί η απώλεια εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ, την οποία θα προκαλούσε η οριζόντια προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 5% έως και 20% αναδρομικά από τον Μάιο του 2015. Στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε διαβεβαιώσει ότι ο φόρος δεν αυξάνεται στο σύνολό του, αλλά θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι αλλαγές οι οποίες ψηφίστηκαν έφεραν τα πάνω κάτω. Ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος έως το 2015 αφορούσε μόνο όσους είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, εφεξής επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι συντελεστές του αυξήθηκαν (πρώτος συντελεστής 0,1% για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ όταν μέχρι πρότινος ο συντελεστής αυτός αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ), τα κλιμάκια άλλαξαν, ενώ και ο ανώτατος συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου αυξήθηκε στο 1,15% (για το κλιμάκιο ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ) από 1%.

Οι επιβαρύνσεις στον συμπληρωματικό φόρο φτάνουν το 325%, ενώ για πρώτη φορά για τον προσδιορισμό της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου προσμετρώνται και τα αγροτεμάχια.

Αλλαγές υπάρχουν και στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα με διπλασιασμό των κλιμακίων (από 12 σε 25) και χαμηλότερους συντελεστές φόρου για ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία (οι συντελεστές ξεκινούν πλέον από  0,0037 ευρώ ανά τετραγωνικό έναντι των 2 ευρώ που ίσχυαν έως σήμερα) αλλά αυξημένους έως και 25% συντελεστές στα «ρετιρέ». Ο ανώτατος συντελεστής προσδιορισμού του φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκε από τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 11,25 ευρώ για μοναδιαία αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για τα οποία έως πέρυσι οι ιδιοκτήτες τους είχαν έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, η έκπτωση καταργήθηκε. Ετσι ο ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα θα είναι φέτος αυξημένος κατά 25%.

Στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες γενικά αυξήθηκε ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις, ενώ για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ο συντελεστής αυξήθηκε σε 3,5 από 2,5 τοις χιλίοις.

Χαράτσι έρχεται και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας τα οποία έπαψαν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

Τέλος, με διάταξη νόμου η οποία έχει κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δεν έχει ακόμα ψηφιστεί και ενδέχεται να τροποποιηθεί, προβλέπεται απώλεια των απαλλαγών και των εκπτώσεων από τον φόρο ακινήτων για όσους εισέπραξαν πέρυσι τόκους καταθέσεων άνω των 300 ευρώ.