Ο ισπανός σύμβουλος αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού Σάμουελ Πίμεντελ δεν μπορεί να βρει κατάλληλους υποψηφίους για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται. Υστερα από μια εξαντλητική αναζήτηση στην ισπανική αγορά εργασίας, τα παράτησε και έστρεψε αλλού την έρευνά του. «Αναζητάμε τους εργαζομένους για δύο μήνες» λέει σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Πίμεντελ που είναι συνέταιρος στην Ackermanm Beautmont Group, η οποία δραστηριοποιείται στην Ισπανία και την Αργεντινή. «Εχουμε καταφέρει να βρούμε έναν στην Ισπανία. Τώρα έχουμε στραφεί στην Αργεντινή για τους υπόλοιπους» λέει ο Πίμεντελ, η εμπειρία του οποίου αντανακλά το παράδοξο φαινόμενο που επικρατεί στην αγορά εργασίας της Ισπανίας υπονομεύοντας τις προσπάθειές της να ξεπεράσει την κρίση.

Παρά τα 5 εκατομμύρια των ισπανών ανέργων, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας θα αντιμετωπίσει ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν το προσωπικό το οποίο πραγματικά χρειάζονται. Η ανεργία είναι πολύ υψηλή στην Ισπανία, αλλά οι άνεργοι δεν διαθέτουν τα προσόντα που ζητούν οι επιχειρήσεις, επισημαίνει η Βαλεντίν Μπότε που είναι επικεφαλής της υπηρεσίας προσλήψεων Randstad.

Απο εξειδικευμένους εργαζομένους στην ανάπτυξη λογισμικού και την εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων έως νοσηλεύτριες ειδικά για γηραιότερους ανθρώπους και εργαζομένους που προσφέρουν υπηρεσίες φροντίδας, υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην ισπανική αγορά εργασίας παρά το γεγονος ότι η ανεργία είναι 20,4%, η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Randstand εκτιμά ότι οι ισπανικές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν τους σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζομένους που θα χρειαστούν έως το 2020 αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των κομμάτων στις εκλογές. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώτος σε ψήφους στις τελευταίες εκλογές στην Ισπανία έχει δεσμευθεί στο να επιτύχει αύξηση 500.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, αν και οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι η πολιτική μείωσης των μισθών και λιγότερης προστασίας που ακολουθεί στην αγορά εργασίας έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα θέσεις εργασίας για χαμηλά αμειβόμενους και ανειδίκευτους εργαζομένους.

© Bloomberg News