Την πρώτη ψυχρολουσία από τις περικοπές του Νόμου Κατρούγκαλου ένιωσαν χθες οι συνταξιούχοι που προσήλθαν μαζικά στα ΑΤΜ για να πάρουν τις συντάξεις του Ιουλίου. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι ήταν σημαντικά μειωμένες καθώς για πρώτη φορά από χθες ξεκίνησαν οι περικοπές του ΕΚΑΣ για 144.951 από αυτούς, άλλοι εισέπραξαν ψαλιδισμένο το επίδομα ενώ όλοι μαζί υπέστησαν και τις μειώσεις της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος εξαιτίας των περικοπών στο αφορολόγητο και της νέας, πιο επώδυνης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος που προβλέπουν τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Ετσι η καταβολή των συντάξεων σημαδεύτηκε από αντιδράσεις οργής και αγανάκτησης από την πλευρά των συνταξιούχων καθώς διαπίστωναν ότι οι υποσχέσεις τόσο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για μη περικοπή των συντάξεων όχι μόνο δεν τηρήθηκαν αλλά οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ενδεικτικό είναι ότι η απώλεια του ΕΚΑΣ σημαίνει ψαλίδι έως και 230 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη και μάλιστα των χαμηλοσυνταξιούχων.

ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ. Σημειώνεται ότι αύριο οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμά τους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα έχει ήδη υποστεί περικοπές ύψους 50% από το 2010 και μετά. Οι νέες περικοπές θα κυμανθούναπό 11% έως 63%,με την πλειοψηφία των δικαιούχων, περίπου 200.000 πολιτικούς συνταξιούχους, να υποστούν μειώσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τους μερισματούχους που λαμβάνουν παροχή στα επίπεδα των 150– 200 ευρώ τον μήνα και τώρα θα δουν το μέρισμά τουςμειωμένο 66 – 88 ευρώ.Στην πράξη θα λάβουν μέρισμα που αντιστοιχεί σε 84– 112 ευρώ τον μήνα (252 – 336 το τρίμηνο). Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα μερίσματά τους θα διαπιστώνουν οι δικαιούχοι στις καταβολές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώςθα παρακρατηθούν αναδρομικάτα ποσά που καταβλήθηκαν το α’ τρίμηνο. Και αυτό γιατί ο Νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι περικοπές στα μερίσματα θα είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Χτες έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία τουΜετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στην οδό Λυκούργου με στόχο την υπεράσπιση του Ταμείου από την«νέα ληστεία» εις βάρος των μερισματούχων. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν λόγο για νέα περικοπή πάνω από 40% επί των καταβαλλόμενων μέχρι πρότινος μερισμάτων, ενώ η Επιτροπή τους «απαιτεί την επαναφορά της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου και την ανάκληση της απόφασης για την ανά τρίμηνο χορήγηση του μερίσματος και επαναφορά της ανά μήνα.

ΜΠΑΡΑΖ ΜΕΙΩΣΕΩΝ. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, μειώσεις θα υποστούν από τον επόμενο μήνα περίπου 250.000 δικαιούχοι με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Χθες δεν πιστώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις γιατί αποφασίστηκε η καταβολή τους να γίνεται από τώρα και στο εξής την 2η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και όχι προκαταβολικά στα τέλη του προηγουμένου. Ετσι οι επικουρικές συντάξεις Ιουλίου θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου.

Χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση κατάργησης του ΕΚΑΣ το οποίο βάσει του νέου Μνημονίου πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά για το σύνολο των 340.000 δικαιούχων χαμηλοσυνταξιούχων.

Το ΕΚΑΣ εντός του 2016 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν:

α) Οσοι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους· εξαιρούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.

β) Οταν το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ.

γ) Οταν το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.

δ) Οταν το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

Από Δευτέρα οι επικουρικές

Χθες καταβλήθηκαν οι συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου οι οποίες δεν περιελάμβαναν τις επικουρικές που θα καταβληθούν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Το μαχαίρι θα μπει για τα καλά και σε αυτές από την επόμενη φορά, όταν θα καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν και οι μειώσεις στο εφάπαξ που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης.

Ποιοι θα πάρουν ΕΚΑΣ το 2016

Τα νέα ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016 είναι για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη:

230 ευρώγια εισόδημαέως 7.216 ευρώ

172,50 ευρώγια εισόδημααπό 7.216,01μέχρι 7.518 ευρώ

115 ευρώ αν έχουν εισόδημα 7.518,01 μέχρι 7.720 ευρώ

57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ