Φορολογούμενοι – Εφορία πάει προς παράταση

Θεωρείτε εσείς ότι είναι εφικτό από σήμερα έως την ερχόμενη Παρασκευή (που λήγει η προθεσμία) να υποβάλλονται 330.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα; Θα το κάνω λίγο πιο σύνθετο για να έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία η πρόβλεψη. Θεωρείτε πιθανό να υποβάλλονται από σήμερα έως και την ερχόμενη Παρασκευή 330.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα και να αντέξει και το Taxis; Εδώ κι αν απαντάω όχι. Ακόμη και μετά την τεράστια γκάφα των γραφείων στοιχημάτων στην Αγγλία με το Bremain, αυτό το στοίχημα θα το έπαιζα στανταράκι…

Διότι είναι απλή αριθμητική. Δυο εκατομμύρια φορολογούμενοι άφησαν για το τελευταίο εξαήμερο της προθεσμίας την υποβολή της δήλωσής τους και τώρα οι φοροτεχνικοί θα διαμαρτύρονται γιατί πέφτει το σύστημα Taxis. Τώρα βέβαια είναι αργά για γκρίνιες. Την καυτή πατάτα την έχει στα χέρια του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Δεν ήθελε να δώσει παράταση κι έκανε και σχετικές δηλώσεις αλλά το βλέπω δύσκολο να τηρήσει τον λόγο του. Διότι αν δεν δώσει παράταση, θα πέσει πρόστιμο στους εκπρόθεσμους. Και στην κατάσταση που είμαστε, όχι λεφτά για πρόστιμα, ούτε για τους φόρους δεν υπάρχουν. Επομένως, Τρύφωνα, δώσε μια παράταση να πάει στην ευχή. Ισως του χρόνου να τα καταφέρουμε. Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι μια νέα προθεσμία έχει ήδη πέσει στο τραπέζι για τις 22 Ιουλίου.

Οταν τελειώνουν τα σάντουιτς στη διαπραγμάτευση…

«To κρίσιμο σημείο ήταν όταν τελείωσαν τα σάντουιτς…». Το είπε ο Νικόλα Τζιαμαρόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο συνέδριο του «Economist» περιγράφοντας με εύθυμο πνεύμα το ξενύχτι του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκεί, την ώρα της πείνας, συνέχισε ο Ιταλός, η γλώσσα του σώματος υπουργών και αξιωματούχων μίλησε και ήταν φανερό ότι όπου να ‘ναι θα λύγιζαν και θα έπαιρναν την απόφαση να κλείσει η αξιολόγηση. Γλαφυρός ο Ιταλός, αλλά ο φλεγματικός βρετανός συντονιστής του πάνελ δεν έχασε την ευκαιρία να τον ρωτήσει μετά το τέλος της παρουσίασής του: «Δηλαδή, θεωρείτε ότι θα πρέπει στο εξής να δίνονται λιγότερα σάντουιτς για να τελειώνουν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις;».

Αυτά είναι τα σημαντικά συμπεράσματα που διδάσκει η πείρα!

…και το «hangover» του 2015

Εμένα, πάντως, πηγή μου από τον ευρωπαϊκό χώρο που βρέθηκε στην Αθήνα επ’ ευκαιρία του συνεδρίου, άλλα μου έλεγε για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση των ευρωπαίων υπουργών να εγκρίνουν τη δόση.

Οπως μου εξηγούσε, τρεις ήταν οι λόγοι. Ο πρώτος, η μεγάλη δόση που πρέπει να πληρώσει τον Ιούλιο η Ελλάδα στην ΕΚΤ. Ο δεύτερος, το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο δεν επέτρεπε να μείνουν εκκρεμότητες με την ελληνική διαπραγμάτευση. Και ο τρίτος, η απόφαση των Ευρωπαίων να μην ξαναζήσουν το καλοκαίρι του 2015 από το οποίο έχουν ακόμη «hangover», όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά.

Συμπέρασμα: Αν τους αφήσουμε νηστικούς χωρίς σάντουιτς και τους ποτίσουμε και με μια γερή δόση σκληρής διαπραγμάτευσης α λα 2015, στο χέρι τούς έχουμε τους ευρωπαίους δανειστές μας.

Δώρο γάμου

Επιτέλους η Εφορία δεν θα μας βάζει πρόστιμα για καθυστερημένη δήλωση γάμου. Στο νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά που πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο κατά την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης μεταβολής, ως προς τα προσωπικά στοιχεία φορολογούμενων φυσικών προσώπων, όπως ημερομηνία γάμου, διάστασης, θανάτου. Πρόκειται για στοιχεία που ούτως ή άλλως δηλώνονται προκειμένου ο φορολογούμενος να προβεί σε συναλλαγή με τη Φορολογική Διοίκηση. Τελικά, έστω και αργά ακόμη και η Εφορία κατάλαβε το βαρύ φορτίο του γάμου και κάνει τα στραβά μάτια στους αμελείς νιόπαντρους. Κάτι σαν δώρο γάμου από την Εφορία αφού όμως μας έχει ταράξει στους φόρους.