Μπορεί η αγορά ακινήτων του Βερολίνου να μην έχει φθάσει ακόμη τη δόξα της αντίστοιχης αγοράς του Λονδίνου αλλά γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθηση.

Η προτίμηση των Γερμανών να ενοικιάζουν κατοικίες αντί να τις αγοράζουν είχε κάνει την αγορά να είναι ιδιαίτερα προσγειωμένη, χωρίς μεγάλες μεταβολές. Καθώς όμως τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται συνεχώς λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς χιλιάδες νέοι μετανάστες καταφθάνουν συνεχώς και πολλοί ξένοι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη Γερμανία, οι τάσεις της αγοράς ακινήτων έχουν αλλάξει.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία παρουσίασαν ετήσια αύξηση 5,6%, σύμφωνα με την UBS. Πρόκειται για τον διπλάσιο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών από αυτόν που είχε καταγραφεί από το 1970 και μετά. Μέρος της αύξησης αυτής ήταν αναμενόμενη επειδή οι τιμές των σπιτιών στη Γερμανία δεν είχαν παρουσιάσει σημαντική μεταβολή τα τελευταία 40 χρόνια σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Green Street Advisors.

Οι τιμές αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς στις αστικές περιοχές όπου μετακομίζουν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι. Το 2015 ο δείκτης των ποσών που ζητούσαν ιδιοκτήτες για να πωλήσουν τα διαμερίσματά τους σε επτά μεγάλες πόλεις, περιλαμβανομένων της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου, αυξήθηκε κατά 14,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2000 σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Empirica.

Μέχρι τώρα οι πιο πολύ κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της Γερμανίας. Τα χαμηλά επιτόκια έχουν κάνει αυτού του είδους τις εταιρείες να αποκτήσουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε ακίνητα. Μόνο πέρυσι άλλαξαν χέρια στη χώρα οικιστικά ακίνητα αξίας 23,3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε καταγραφτεί το 2014, σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE.

© Bloomberg News