Η Google γλίτωσε το 2014 φόρους 2,15 δισ. ευρώ, μεταφέροντας μέσω της Ολλανδίας κέρδη 10,7 δισ. ευρώ σε εταιρεία – κέλυφος στις Βερμούδες. Τα κέρδη αυτά αφορούν τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας.

Το ποσό που μετέφερε η Google μέσω της θυγατρικής της στην Ολλανδία, την Google Netherlands Holdings BV, και από εκεί στις Βερμούδες, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της εταιρείας τα οποία προήλθαν από τη δραστηριοποίησή της σε άλλες χώρες πλην των ΗΠΑ.

Το ποσό που μεταφέρθηκε στις Βερμούδες ήταν 16% υψηλότερο σε σύγκριση με το 2013, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε η θυγατρική στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ολλανδίας. Τα έγγραφα αυτά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από το ολλανδικό περιοδικό «Quote».

Τα στοιχεία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σε μια χρονική περίοδο που η Google αντιμετωπίζει πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη, όπου οι Αρχές κατηγορούν την αμερικανική εταιρεία ότι καταβάλλει πολύ χαμηλούς φόρους.

Σε συνομιλίες με την Google για να επιτευχθεί διακανονισμός σε φορολογικά θέματα φέρεται ότι είναι η Γαλλία και η Ιταλία. Οι περιπέτειες του αμερικανικού κολοσσού δεν περιορίζονται μάλιστα στην Ευρώπη, καθώς πρόσφατα βουλευτές της Αυστραλίας υπέβαλαν ερώτημα για το κατά πόσο η Google καταβάλλει στη χώρα αυτή τους φόρους που της αναλογούν.

Η Google μεταφέρει χρήματα από μια θυγατρική της στην Ιρλανδία σε άλλη θυγατρική της στην Ολλανδία και στη συνέχεια τα χρήματα μεταφέρονται ξανά σε διαφορετική θυγατρική στην Ιρλανδία, η οποία όμως έχει έδρα τις Βερμούδες –όπου οι επιχειρήσεις δεν φορολογούνται για τα κέρδη τους.

Με αυτή τη μεταφορά των κερδών η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet Inc, καταφέρνει να μειώνει συνολικά τον συντελεστή φορολόγησης. Για το 2015 η Alphabet ανακοίνωσε ότι ο μέσος φορολογικός συντελεστής της εκτός ΗΠΑ ήταν μόλις 6,3%. Το ακριβές ποσό που μεταφέρθηκε μέσω της θυγατρικής της Google στην Ολλανδία δεν είναι άμεσα διαθέσιμο. Η Ιρλανδία έκλεισε πέρσι το φορολογικό αυτό παραθυράκι, αλλά οι εταιρείες που ήδη το εκμεταλλεύονται έχουν το δικαίωμα να το χρησιμοποιούν έως το 2020. © Bloomberg News