Η καλλιέργεια εχθρικής στάσης της κοινωνίας απέναντι στο επιχειρείν τα τελευταία 30-35 χρόνια, σε συνδυασμό με μια ιδιότυπη συμπάθεια στον κρατισμό, έχει ως αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, την αδιαφορία της κοινωνίας έναντι της υλοποίησης ιδιωτικών και κυρίως παραγωγικών επενδύσεων.

Την ώρα που είναι προφανής η απαίτηση για τη δραστική μείωση του σπάταλου και αντιπαραγωγικού κράτους, ως κοινωνία δεν έχουμε κατανοήσει ότι μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορέσει η χώρα να εξέλθει από την κρίση και να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν αρκετοί ξένοι επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας, θα πρέπει η κυβέρνηση να διευκολύνει την έλευσή τους και να επιταχύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα προωθούν έμπρακτα την ταχύτατη και χωρίς προσκόμματα λειτουργία αυτών των επενδύσεων. Διαφορετικά πολύ σύντομα θα καταντήσουμε οι γραφικοί της διεθνούς κοινότητας, που θα περιορίζουν διαρκώς την ιδιωτική οικονομία στη χώρα τους (!), οδηγώντας τελικά την Ελλάδα στο αδιέξοδο.

Αν δεν αλλάξουμε σύντομα τις ιδεοληπτικές νοοτροπίες του απόλυτα ξεπερασμένου παρελθόντος, με βεβαιότητα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την επίσημη χρεοκοπία, και ως κράτος, και ως κοινωνία.

Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)