Συγκεντρώνοντας έως χθες 681 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Αττικής υπερκάλυψε το βασικό σενάριο των κεφαλαιακών αναγκών της, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει ώσπου να καλύψει και το δυσμενές σενάριο.

Συγκεκριμένα, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της υπερκάλυψε το σύνολο του βασικού σεναρίου των 584 εκατ. ευρώ, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα του δυσμενούς σεναρίου των 748,3 εκατ. ευρώ. Υπολείπονται όμως 67 εκατομμύρια ευρώ για την πλήρη κάλυψη του τελευταίου, γι’ αυτό και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων το επενδυτικό κεφάλαιο Aldwych.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο συνέβαλε στην κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, δεν μπορεί να ενισχύσει απευθείας την Τράπεζα Αττικής καθότι δεν είναι συστημική τράπεζα υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Attica Bank, η τράπεζα συγκέντρωσε 681.007.809,9 εκατ. ευρώ με την έκδοση 2.270.026.033 νέων, κοινών μετοχών σε αναλογία 36 νέες προς 1 παλαιά μετοχή και τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank και υπό το δυσμενές σενάριο ανέρχονται σε 748,7 εκατ. ευρώ. Ετσι, ήδη καλύφθηκε κατά 90,954%.

Πλέον το συνολικό μετοχικό κεφαλαίο της τράπεζας μετά την έκδοση των νέων κοινών μετοχών θα ανέρχεται σε 802,006 εκατ. ευρώ που αναλογεί σε 2.339.353.394 κοινές ονομαστικές μετοχές και 286.285.714 προνομιούχες.

Οπως αναφέρει η Attica Bank στην ανακοίνωσή της, «η τράπεζα είναι πλέον κεφαλαιακά θωρακισμένη, με σχέδιο και σύγχρονες δομές, να ανταποκριθεί με διακριτό τρόπο και συνέπεια στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα επόμενα έτη, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στους μετόχους της».

Με το συνολικό ποσό που έχει ήδη καλυφθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης είναι πλέον στο 23%.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής παρατάθηκε ώς το μεσημέρι της Τετάρτης, σε μια τελευταία προσπάθεια να καλυφθούν οι επιπλέον αδιάθετες μετοχές. Τα κεφάλαια που έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει η τράπεζα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη συμμετοχή πλήθους εποπτευόμενων επιχειρήσεων, αλλά και ασφαλιστικών ταμείων.