Η Τζάνετ Γέλεν χάρισε σε όλους όσοι επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές κάτι που δεν μπόρεσε να τους δώσει πρόσφατα ο Μάριο Ντράγκι: την ελπίδα ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αυξηθούν περισσότερο το 2016 λόγω του ασθενέστερου ευρώ.

Οι επενδυτές μετοχών σε όλο τον κόσμο φώναξαν «ζήτω» μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Ομως οι εξαγωγείς της Ευρώπης και όσοι αγοράζουν τις μετοχές τους φώναξαν «ζήτω» ακόμη πιο δυνατά αφού περιμένουν τώρα περισσότερα κέρδη. Οι προβλέψεις τους προς το παρόν τουλάχιστον επιβεβαιώνονται, καθώς μετά τις ανακοινώσεις της Fed το ευρώ υποχώρησε ξανά έναντι του δολαρίου και οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησαν ανοδική πορεία. Για πολλούς αναλυτές τραπεζών και επενδυτικών οίκων αυτό είναι μόνο η αρχή. Λένε ότι η βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed ευνοούν περισσότερο από όλους τους εξαγωγείς ευρωπαϊκών προϊόντων και όσους επενδύσουν στις μετοχές τους.

Οι ευρωπαϊκές αυτές εταιρείες γίνονται πιο ανταγωνιστικές αφού έχουν δημιουργηθεί οι προοπτικές για να παραμείνει ισχυρό το δολάριο έναντι του ευρώ, λένε. Οικονομολόγοι βλέπουν ένα ισχυρό δολάριο για όλη την επόμενη χρονιά και θεωρούν ότι η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει το δεύτερο τρίμηνο στα 1,04 δολάρια από τα 1,082 δολάρια σήμερα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που πωλούν μεγάλο μέρος των προϊόντων τους στις ΗΠΑ έχουν ήδη πάει καλά μέσα στο 2015. Δείκτης της Morgan Stanley που παρακολουθεί τέτοιες εταιρείες έχει πραγματοποιήσει ράλι κατά 15%. Πρόκειται για διπλάσια αύξηση από τον αντίστοιχο δείκτη που παρακολουθεί εταιρείες οι οποίες εξαρτώνται για τα κέρδη τους περισσότερο από πωλήσεις που κάνουν μέσα στην ευρωζώνη.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 αναμένεται να δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται μέσα στο 2016 κατά 6,3%, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο ποσοστό αύξησης από αυτό που αναμένεται να καταγραφεί μέσα στο 2015. Τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 13% μέσα στο 2016, ύστερα από αύξηση 2,4% μέσα στο 2015, όπως δείχνουν οι ίδιες προβλέψεις.© Bloomberg News