Οι τράπεζες της Ιρλανδίας δέχθηκαν άνευ προηγουμένου κριτική από τον κόσμο και την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που οδήγησε τη χώρα στην αγκαλιά της τρόικας. Τώρα όμως ο τραπεζικός κλάδος της χώρας ανακάμπτει και γίνεται ξανά πόλος έλξης για τους νέους και φιλόδοξους εργαζομένους της Ιρλανδίας.

Η Allied Irish Banks Plc ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα ενεργοποιήσει και πάλι το πρόγραμμα στρατολόγησης νέων στελεχών από τα πανεπιστήμια. Η Bank of Ireland Plc από την πλευρά της σχεδιάζει από του χρόνου να επεκτείνει κι αυτή το αντίστοιχο πρόγραμμα στα επίπεδα του 2008.

Ολο και περισσότεροι φοιτητές ενδιαφέρονται για καριέρα στα χρηματοοικονομικά, με το Trinity College Dublin να δαπανά 70 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας σχολής στελεχών επιχειρήσεων. Το University College Dublin ανακοίνωσε αύξηση κατά 10% στις αιτήσεις για μαθήματα που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά.

Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία το μεγαλύτερο μέρος της οργής του κόσμου για την κρίση είχε ως αποδέκτες τους πολιτικούς. Στην Ιρλανδία η οργή αυτή αφορούσε περισσότερο τον τραπεζικό κλάδο που βρέθηκε σε τραγική θέση λόγω των μεγάλων δανείων που είχε χορηγήσει για ακίνητα. Οι τράπεζες στην Ιρλανδία χρειάστηκαν 64 δισ. ευρώ από χρήματα φορολογουμένων για να μην καταρρεύσουν. Οι όμιλοι αυτοί βρέθηκαν στο επίκεντρο των αντιδράσεων και θεωρήθηκαν υπεύθυνες για τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση στους κόλπους της ευρωζώνης. Κατά την περίοδο αυτή ορισμένοι πελάτες απείλησαν ανοικτά τραπεζικούς υπαλλήλους, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Bank of Ireland δέχτηκαν επιθέσεις με αβγά από μετόχους σε γενικές συνελεύσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων σε τράπεζες της Ιρλανδίας εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα (περίπου 10%) από τα ιστορικά υψηλά. Ομως σε αυτές απασχολούνται πλέον 62.000 άτομα κάθε ειδικότητας.

Στο Δουβλίνο έχουν γραφεία χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο, από τη Citigroup μέχρι την επενδυτική Susquehanna. Μόνο για τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς απασχολούνται περίπου 35.000 άτομα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στον κλάδο κατά 10.000 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Εξεπλάγην από την ταχύτητα της ανάκαμψης στην Ιρλανδία» λέει ένα από τα στελέχη του χώρου, ο αμερικανός Αλαν Βέρλαου, ο οποίος πριν από έναν μήνα μετακόμισε στην Ιρλανδία για να εργαστεί στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της χώρας, την Davy.

© Bloomberg News