Ο χειρότερος μήνας των τελευταίων τεσσάρων χρόνων ήταν ο Αύγουστος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή η εμπιστοσύνη των αγορών έχει μειωθεί λόγω των ανησυχιών για το κατά πόσον η Κίνα θα μπορέσει να ανακόψει την πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών τιμών.

«Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα (από τη Fed), αλλά αυτό περιμένει ολόκληρη η αγορά», ανέφερε ο Γκουλιέλμο Χερνάντεζ, διαχειριστής κεφαλαίων στην επενδυτική εταιρεία MPPK EK στη Γερμανία. «Φαίνεται ότι η αβεβαιότητα λόγω των έντονων διακυμάνσεων στην Κίνα υπάρχει ακόμη. Ο πανικός που προκλήθηκε από τις μεγάλες μεταβολές στις τιμές κρατά τους επενδυτές εκτός αγοράς» προσέθεσε.

Μέσα στον Αύγουστο οι τιμές των μετοχών σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν κατά περίπου 5 τρισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας μπορεί να είναι χαμηλότερη από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Η κατάσταση στην Κίνα έχει επίσης αυξήσει τις ανησυχίες για το εάν η παγκόσμια οικονομία θα μπορέσει να αντέξει χωρίς απώλειες μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.

Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν και οι συνάδελφοί της στην κεντρική τράπεζα αυτό το διάστημα ζυγίζουν το πότε θα προχωρήσουν στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006. Αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι η πρώτη αύξηση μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Fed Στάνλεϊ Φίσερ ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί.

© Bloomberg News