Η ενίσχυση του φράγκου έχει αφήσει για τα καλά τα σημάδια της στην πόλη Κρόιτσλινγκεν της Ελβετίας. Η φετινή άνοδος του ελβετικού νομίσματος έχει κάνει τους κατοίκους της συνοριακής αυτής πόλης να προτιμούν τη Γερμανία για τα ψώνια τους, με αποτέλεσμα να έχουν δεχτεί σημαντικό πλήγμα οι ντόπιοι έμποροι και επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική των επιπτώσεων που έχει το ισχυρό φράγκο στην ελβετική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, βυθίστηκε σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Αποτελεί πρόβλημα –ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις» ήταν τα λόγια της Νικόλ Εσλινγκερ που είναι επικεφαλής του συμβουλίου τουρισμού της πόλης, η οποία βρίσκεται στις όχθες της Λίμνης Κωνσταντίας.

Οι πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας πληρώνουν τώρα το τίμημα της απόφασης που πήρε τον Ιανουάριο η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) να καταργήσει το άνω όριο διακύμανσης του φράγκου έναντι του ευρώ. Την ίδια στιγμή οι οικονομικές επιδόσεις της Ελβετίας είναι οι χειρότερες των τελευταίων έξι χρόνων, με την ανάπτυξη να αναμένεται να είναι χαμηλότερη ακόμη και από αυτή της ευρωζώνης. Ανάμεσα στην ελβετική πόλη Κρόιτσλινγκεν και τη γερμανική πόλη Κωνσταντία δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια παρά μόνο αριθμός φυλακίων που οριοθετούν τα σύνορα. Η Συνθήκη Σένγκεν επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση ανάμεσα στις δύο πόλεις, αν και οι ταξιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τελωνείο.

Οι ελβετοί καταναλωτές παραδοσιακά αγοράζουν προϊόντα από το εξωτερικό, ακόμη και εάν αυτά είναι είδη καθημερινής χρήσης. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το 2013 η εταιρεία GfK, οι Ελβετοί ξόδεψαν περίπου 10 δισ. φράγκα (10,3 δισ. δολάρια) εκτός της χώρας τους για προϊόντα από απορρυπαντικά μέχρι γυαλιά ηλίου. Οι κάτοικοι της Ελβετίας έχουν το δικαίωμα να εισάγουν στη χώρα σε ημερήσια βάση αγαθά αξίας 300 φράγκων, χωρίς να καταβάλλουν δασμούς. Επίσης μπορούν να τους ζητήσουν να τους επιστραφεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας για προϊόντα που αγόρασαν σε χώρες όπως η Γερμανία. Εξέταση τιμών σε σχετικές ιστοσελίδες που κάνουν συγκρίσεις δείχνει ότι ένα καλάθι από 54 συνηθισμένα προϊόντα προσωπικής φροντίδας κοστίζει 70% περισσότερο στην Ελβετία απ’ ό,τι στη Γερμανία. Τα ρούχα στην Ελβετία είναι 43% πιο ακριβά από όσο στη Γερμανία.

© Bloomberg NewS