Για επιστροφή σε υφεσιακή τροχιά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και γενικό πισωγύρισμα της οικονομίας λόγω της έντονης αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι πολιτικές συνθήκες και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κάνει λόγο η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, από την οποία δεν λείπουν τα καρφιά για την κυβέρνηση, την οποία όπως λέει είχε προειδοποιήσει πολλάκις για τους δυσμενείς για αυτή «συσχετισμούς δυνάμεων».

Χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου, παραθέτει εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία μιλώντας για απώλειες 4 με 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ φέτος, αναλόγως της ύφεσης, εβδομαδιαίο κοστος από τα capital controls από 1,75 δισ. ευρώ έως και 2,8 δισ. ευρώ εάν διατηρηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση για τους κεφαλαιακούς περιορισμούς «η αναγωγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ (46,8/12 εβδομάδες – Θεωρούμε ότι όλες οι εβδομάδες είναι ισοδύναμες). Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ύψους ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται 50%».

Τονίζοντας ότι «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν», αλλά και ότι «δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη» απευθύνει δραματική προειδοποίηση εξηγώντας τι θα συνεπαγόταν επιστροφή στη δραχμή.

Το μόνο «καλό νέο» είναι η προκαταρκτική συμφωνία για νέο δάνειο τονίζει, απορρίπτοντας ως «παραπλανητικούς» τους χαρακτηρισμούς της συμφωνίας ως «πραξικόπημα» και «συνθήκη Βερσαλλιών».