Τρία χρόνια μετά την αναγγελία ότι θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι φαίνεται ότι έχει κρατήσει τον λόγο του.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην ευρωζώνη, η ευρύτερη οικονομία των χωρών της ζώνης του ενιαίου νομίσματος ισχυροποιείται και οι αγορές είναι ήρεμες παρά την πρόσφατη αναταραχή που προήλθε από την Αθήνα.

Ο Ντράγκι μάλιστα δεν έμεινε μόνο στα λόγια, προχώρησε και σε πράξεις για να κρατήσει ζωντανό το ευρώ παρά το γεγονός ότι το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί φέτος κατά 9% έναντι του δολαρίου.

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ δημιούργησε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων –το επονομαζόμενο ΟΜΤ, το οποίο δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί –για να θωρακιστεί η Ευρώπη στην περίπτωση που παρουσιαστούν νέα προβλήματα στην Ελλάδα. Επίσης έκανε «αναισθησία» στις αγορές καθώς μείωσε τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ σχεδόν στο μηδέν. Επιπροσθέτως, κατάφερε να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ να εγκρίνουν την ποσοτική χαλάρωση.

Στην προσπάθειά του να προστατέψει την οικονομία των 19 χωρών της ευρωζώνης ο Ντράγκι μετέτρεψε την ΕΚΤ από μια κεντρική τράπεζα που αντιδρούσε μετά τα γεγονότα σε μια κεντρική τράπεζα που δρα προληπτικά. Η ΕΚΤ δεν είναι πια η τράπεζα που ήταν το 2008 και το 2001 όταν αύξανε τα επιτόκια ενώ η ανάπτυξη υποχωρούσε. Επίσης δεν επικεντρώνει πια την προσοχή της μόνο στην πορεία του πληθωρισμού, αλλά προχωρεί και στη λήψη αντισυμβατικών μέτρων –και παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας για τα μέτρα αυτά ο Ντράγκι κατέφερε να κερδίσει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εφαρμογή τους.

Εάν θέλει κανείς να δει ότι το πνεύμα του 2012 εξακολουθεί να ζει δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακρύτερα από την προσήλωση που έδειξε αυτό τον μήνα ο Ντράγκι στο να πιέσει τους συναδέλφους του να αυξήσουν τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης ο ίδιος εξέφρασε τη στήριξή του αναφέροντας ότι η ΕΚΤ δρα «με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον Χιου Πιλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, το μάθημα που έδωσε ο Ντράγκι είναι ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει ακέραιο το ευρώ. Και ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει τελικά από το ενιαίο νόμισμα, αυτό θα οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις και όχι σε αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν αυτό που είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Plc για την Ευρώπη Φιλίπ Γκουντίν: «Ο Ντράγκι είναι ο πραγματικός πρόεδρος της Ευρώπης».

© Bloomberg News