Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την Ελβετία, η οποία βλέπει τη ζήτηση για το εθνικό της νόμισμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες έναντι του ευρώ, καθώς θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Αυτό έχει μειώσει την ανταγωνιστικότητα των ελβετικών προϊόντων και δεν αφήνει την οικονομία να ανακάμψει.

Από τις αρχές του χρόνου το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί 15% έναντι του ενιαίου νομίσματος. Η Ελβετία είναι δημοφιλής προορισμός για τους επενδυτές ιδιαίτερα όταν υπάρχει αναταραχή στις αγορές. Το ισχυρό φράγκο έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας πολύ κοντά στην πρώτη ύφεση των τελευταίων έξι ετών. Παράλληλα ο πληθωρισμός καταγράφει μείωση για επτά συνεχείς μήνες. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας SNB Τόμας Τζόρνταν έχει αναφέρει ότι η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στη χώρα του. Το φράγκο ανατιμήθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, όταν η SNB αποφάσισε να καταργήσει το ανώτατο όριο διακύμανσης του φράγκου έναντι του ευρώ.

© Bloomberg News