Δεν δικαιώνονται, προς το παρόν τουλάχιστον, όσοι περίμεναν νέα άνθηση της αγοράς πολυτελών κατοικιών στη Βρετανία μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές αντιστέκονται λόγω εκτόξευσης των τιμών σε επίπεδα-ρεκόρ. Οι υψηλότερες τιμές εξακολουθούν να καταγράφονται στο Λονδίνο.

Οι μεσίτες ακινήτων είχαν χαιρετίσει τη νίκη του κόμματος των Συντηρητικών στις εκλογές του Μαΐου, επειδή το κόμμα των Εργατικών είχε υποσχεθεί ότι εάν κέρδιζε θα αύξανε τον φόρο πολυτελών ακινήτων και θα επέβαλε περιορισμούς στα ενοίκια. Πολλοί από τους μεσίτες αυτούς είχαν προβλέψει ότι μετά τη νίκη των Συντηρητικών η αγορά πολυτελών ακινήτων θα πλημμύριζε από αγοραστές με ζεστό χρήμα στο χέρι.

Ομως τα χρήματα αυτά δεν έχουν πέσει στην αγορά επειδή οι αγοραστές έχουν ήδη πληγεί από τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στη φορολογία των ακινήτων, αλλά και επειδή δεν θέλουν σε πολλές περιπτώσεις να πληρώσουν το υψηλό τίμημα που ζητούν αρκετοί πωλητές.

«Είχαμε έναν πελάτη που ήθελε να πουλήσει το σπίτι του και ζητούσε 15 εκατ. στερλίνες (23 εκατ. δολάρια) και αύξησε την τιμή στις 18 εκατ. στερλίνες» μετά τις εκλογές, ανέφερε ο Αλεξ Νιούαλ που είναι ο επικεφαλής της εταιρείας μεσιτών ακινήτων Hanover Private Office. «Δεν μπορεί ξαφνικά το ακίνητο αυτό να αξίζει 3 εκατ. στερλίνες περισσότερο, μόνο και μόνο επειδή έγιναν οι εκλογές» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι αγοραστές αποθαρρύνονται και από την αύξηση της φορολογίας. Το 2007 ο αγοραστής μιας κατοικίας με αξία 4 εκατ. στερλίνες πλήρωνε φόρο 161.880 στερλίνες, σύμφωνα με τη Savills Plc. Το ίδιο σπίτι σήμερα αξίζει 5,5 εκατ. στερλίνες λόγω της αύξησης των τιμών και ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει φόρο 572.000 στερλίνες. Ηδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται υποχωρήσεις στις τιμές κατοικιών στο Knightsbridge, το Chelsea, το Kensington και το Notting Hill.

© Bloomberg News

Οι τιμές πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Knight Frank.