«Η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι ένα σενάριο επί του οποίου εργαζόμαστε», ξεκαθάρισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό οικονομικό περιοδικό «Alternatives Economiques».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η ποσοτική χαλάρωση (QE) βοηθά στην ανοσοποίηση στη ζώνη του ευρώ έναντι του κινδύνου εξόδου μιας χώρας από το ευρώ και εάν αυτός είναι ο στόχος της ο Κερέ ανάφερε πως έχει επέλθει μείωση του κινδύνου μετάδοσης κρίσης στη ζώνη του ευρώ, καθώς το πλαίσιο αυτή τη στιγμή είναι πολύ διαφορετικό από το 2012.

Όπως τόνισε, το πρόβλημα για χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία δεν είναι πλέον μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, αλλά το πώς θα επωφεληθούν από την επιστροφή της ανάπτυξης, προκειμένου να επιταχύνουν τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή στην κανονικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, η οποία είναι μια πολύ ειδική περίπτωση, υπό το φως των συζητήσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Στην αναφορά του δημοσιογράφους ότι «ήταν Ελλάδα που είχα στο μυαλό μου …» ο Κερέ δήλωσε: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα σενάριο που επεξεργαζόμαστε. Αυτή την στιγμή καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες με στόχο την ανανέωση της σχέσης με την Ελλάδα ενόψει των νέων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, εντός ενός πλαισίου που παραμένει εκείνο της ευρωζώνης και το οποίο συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και το καθήκον να γίνουν σεβαστοί οι ενιαίοι κανόνες. Έτσι, δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση αυτούς τους όρους»