Την επόμενη εβδομάδα η Κύπρος καταργεί και τους τελευταίους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων. Πρόκειται για περιορισμούς που επιβλήθηκαν πριν από δύο χρόνια στα πλαίσια της χορήγησης πακέτου ενίσχυσης 10 δισ. ευρώ από τους ευρωπαίους εταίρους.

Οι τελευταίοι αυτοί περιορισμοί που αφορούν μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό θα καταργηθούν τη Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Bloomberg. Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας είχαν καταργηθεί τον Μάιο του 2014. «Η άρση των περιορισμών επιβεβαιώνει την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, τη σημαντική βελτίωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικές συνθήκες» τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Κύπρος βγαίνει από μια κρίση που την ανάγκασε να ζητήσει την οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Στα πλαίσια του πακέτου στήριξης όμως, πριν από δύο χρόνια έγινε μεγάλο κούρεμα στις καταθέσεις της χώρας. Την ίδια ώρα η Ελλάδα, η οποία το 2010 έγινε η πρώτη χώρα που διασώθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους της, εξακολουθεί να δίνει μάχη με τους πιστωτές.

Η κατάργηση και των τελευταίων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων είναι το αποτέλεσμα «όλης της σκληρής δουλειάς μας και της συνέπειάς μας στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που αναλάβαμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από τη Λευκωσία.

Από την εποχή που εκδηλώθηκε η κρίση στην Κύπρο οι καταθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Στα τέλη του Φεβρουαρίου το συνολικό ποσό των καταθέσεων διαμορφωνόταν στα 46,5 δισ. ευρώ. Τον αντίστοιχο μήνα του 2013 οι καταθέσεις διαμορφώνονταν στα 67,5 δισ. ευρώ. Πάντως η Standard & Poor’s αναφέρει ότι η άρση των περιορισμών στη διακίνηση των κεφαλαίων μπορεί να δημιουργήσει νέους κινδύνους για τη σταθερότητα των καταθέσεων στην Κύπρο. Ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει ουσιαστικά ανησυχίες για το κατά πόσο το νέο καθεστώς που θα επικρατήσει από την επόμενη εβδομάδα στην Κύπρο μπορεί να κάνει τον ιδιωτικό τομέα να αρχίσει να διακινεί μεγαλύτερα ποσά προς το εξωτερικό.

Είναι έτοιμοι ακόμα και για Grexit

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι έχει κάνει ασκήσεις επί χάρτου για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της οικονομίας, θέλει να πιστεύει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο αλλά προσέθεσε ότι έχει προγραμματιστεί σειρά μέτρων για ένα ενδεχόμενο Grexit με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την Κύπρο. «Του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» είπε.

Αναπτυξιακά έργα €280 εκατ.

Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε συνολικά αναπτυξιακά έργα 280 εκατ. ευρώ. Εκτός από την πλήρη άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επέκταση προγραμμάτων της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέτρα για την απασχόληση των ανέργων και επέκταση της περιόδου πολεοδομικών κινήτρων.

Ο αναλυτής της Standard

& Poor’s Marco Mrsnik θεωρεί ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πλήρης άρση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων

© Bloomberg News