Πάνω από 90 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες από το 2010 έως σήμερα, τα περισσότερα από αυτά με κατεύθυνση τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2010 το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων ανερχόταν σε 233 δισ. ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 είχαν συρρικνωθεί στα 140,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο μεγάλο κύμα φυγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό συντελέστηκε παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Δεκέμβριο, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών. Το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 23,8 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 7,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Ετσι το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας.

Η προωθούμενη ρύθμιση από την κυβέρνηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι αφορά και τα 90 δισ. ευρώ, αφού μέρος αυτών είναι εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία και έχουν φορολογηθεί. Κρυφές καταθέσεις όμως αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.