Η Δανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων και είναι έτοιμη να δράσει εάν κριθεί ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού σε κορόνες δημιουργήσουν ενδείξεις για φούσκα. Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα στη Νορβηγία προειδοποιεί ότι έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σημάδια υπερθέρμανσης στην αγορά ακινήτων και αυτής της χώρας λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων.

Στη Δανία, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στο -0,75% και έχει συγκεντρώσει μεγάλα αποθέματα σε συνάλλαγμα σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει μια ανατίμηση της κορόνας. Η κυβέρνηση έχει σταματήσει επίσης να εκδίδει κρατικά ομόλογα για να μην έχουν μεγάλη πρόσβαση οι ξένοι επενδυτές σε κορόνες. Η ισοτιμία της κορόνας είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του ευρώ και η Δανία δεν θέλει να δει το νόμισμά της να ανατιμάται για λόγους ανταγωνιστικότητας.

Στη Νορβηγία, ο δανεισμός έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της χώρας και την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τις εποπτικές Αρχές να εξεταστεί εάν η κατάσταση στην αγορά ακινήτων απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

© Bloomberg News