Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, ο οποίος φτάνει το 40%, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, ανέφερε ο Σέρχιο Μάσα, επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Τίποτε δεν είναι βιώσιμο με πληθωρισμό της τάξης του 40%» ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε. Ο Μάσα είναι πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, ο οποίος έχει ιδρύσει αντιπολιτευτικό κόμμα. Ο Σέρχιο Μάσα παρευρέθη μαζί με οινοπαραγωγούς σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Μεντόζα. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του με τις πολιτικές της κυβέρνησης που έχουν διατηρήσει τις αυξήσεις στις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης ο πληθωρισμός το 2014 ανήλθε στη χώρα στο 24%. Αλλες μη επίσημες εκτιμήσεις όμως ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 40%. Η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της χώρας, του πέσο, υποχώρησε 23% το 2014, κυρίως λόγω της υποτίμησης 19% που αποφασίστηκε τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Στη μαύρη αγορά το πέσο πωλείται 12,8% πιο ακριβά από την επίσημη ισοτιμία. © Bloomberg News