Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, οι φόβοι για την ύφεση στην ευρωζώνη δεν έχουν εκλείψει, ακήρυκτοι πόλεμοι διεξάγονται στα ανατολικά της Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή, ωστόσο οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έγιναν ακόμα πλουσιότεροι το 2014.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό Forbes, που εκτίμησε ότι για πρώτη φορά η συνολική περιουσία των 1.826 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη ξεπέρασε τα 7 τρισ. δολάρια – από 6,4 τρισ. πέρυσι.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε για μία ακόμα χρονιά ο ιδρυτής της Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είδε την προσωπική περιουσία του να αυξάνει κατά 3,2 δισ. δολάρια σε 365 μέρες και να φτάνει τα $79,2 δισ. Ο 59χρονος Γκέιτς – γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1955 – βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbesτα 16 από τα 21 τελευταία χρόνια!

Δεύτερος στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων είναι ο 75χρονος μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, τρίτος ο αμερικανος «γκουρού» των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος σε ηλικία 84 ετών είδε την περιουσία του να αγγίζει τα 72,7 δισ. δολάρια, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Αμάνθιο Ορτέγκα, του οίκου μόδας Zara, με προσωπική περιουσία 64,5 δισ. δολάρια!

Τρεις Ελληνες με περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στη λίστα του Forbes:

Στην 733η θέση συναντάμε τον Φίλιππο Νιάρχο, με περιουσία $2,5 δισ., από συλλογές τέχνης όπως αναφέρει το Forbes.

Στην 755η θέση είναι ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 2,4 δισ. δολαρίων.

Στη θέση 838 βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης ο οποίος έχει περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων και μεταξύ άλλων κατέχει το 3% της πολυεθνικής Glencore.

Από την Κύπρο η λίστα του Forbes περιλαμβάνει στην 121η θέση τον νορβηγικής καταγωγής αλλά με κυπριακή υπηκοότητα εφοπλιστή Τζον Φρέντρικσεν ο οποίος έχει περιουσία που αποτιμάται στα 10,3 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθούν ο Στέλιος Χατζηιωάννου της Easy Jet (1061η θέση με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια), ο Πόλυς Χατηιωάννου (θέση 1415η και περιουσία $1,3 δισ.) και Κλέλια Χατζηιωάννου, που επίσης κατέχει μετοχές της EasyJet (θέση 1533η, με περιουσία $1,2 δισ.). Επίσης στη λίστα των Κυπρίων συμπεριλαμβάνεται και ο Σούατ Γκάνσελ (θέση 1638, με περιουσία $1,1 δις) ο οποίος έχει θησαυρίσει από τις αγοραπωλησίες γης στη Βόρεια Κύπρο.

Σε μια ένδειξη ότι ο χάρτης του χρήματος αλλάζει δραματικά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στη λίστα του Forbes, 46 δισεκατομμυριούχοι είναι κάτω των 40 ετών, ενώ 290 είναι οι νεοεισερχόμενοι.

Μεταξύ των «νέων» της λίστας είναι ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ, Μάικλ Τζόρνταν,ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της ομάδας Σάρλοτ Χόρνετς, τον οποίο συναντάμε στην 1741η θέση με περιουσία 1 δισ. δολαρίων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι 71 δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από τη Λαϊκή Κίνα, άλλοι 90 είναι από την Ινδία, ενώ 23 δισεκατομμυριούχοι έχουν ως έδρα την Καλιφόρνια, κοιτίδα της ψηφιακής τεχνολογίας και των εταιρειών του Διαδικτύου.

Στον αντίποδα μειώθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας, εξαιτίας προφανώς της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα λόγω και των διεθνών κυρώσεων: Εφέτος είναι 88 από 111 που ήταν πέρυσι.

Πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η Κρίστι Γουόλτον των Wal-Marts με περιουσία που υπολογίστηκε από το Forbes στα 41,2 δισ. δολάρια και 8η θέση στη συνολική κατάταξη.

Σύμφωνα με το Εuronews, 1.191 δισεκατομμυριούχοι της λίστας είναι αυτοδημιούργητοι!