«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζητούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα», δήλωσε η Σιμόν Μποιτέλ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγο αφότου ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος υποστήριξε ότι οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 30 έως 50 δισ. ευρώ.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι το νέο σχέδιο διάσωσης θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην Ελλάδα, η οποία δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τα περί τρίτου πακέτου διάσωσης διέψευσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις για κάτι τέτοιο» είπε ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχοι της ευρωζώνης οι οποίοι συμμετέχουν στις προετοιμασίες των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών εκδήλωσαν αμηχανία ερωτηθέντες για τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας.

«Το τρίτο πρόγραμμα είναι είδηση για εμένα», είπε χαρακτηριστικά ένας ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στις δυσχέρειες όσον αφορά την αποπληρωμή οφειλών της το αμέσως προσεχές διάστημα και ενδεχόμενες λύσεις γι’ αυτές, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ εμφανίστηκε να προτείνει μια διέξοδο αισθητά διαφορετική από τις ελληνικές προτάσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν ένα μέρος του ποσού των 7,2 δισ. ευρώ πρόωρα, ήδη από αυτόν τον μήνα, εάν η Αθήνα προωθήσει την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

«Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις» δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής του Eurogroup.