Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών σκαρφάλωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη, ενώ η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε ακόμη περισσότερο και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων συνέχισαν να ακολουθούν πτωτική πορεία. Οι εξελίξεις αυτές καταγράφηκαν καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να ξεκινήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δεν έχει προηγούμενο για την Ευρώπη.

Στη Γερμανία η ανεργία υποχώρησε δύο φορές περισσότερο από όσο αναμενόταν. Ο αριθμός των ανέργων τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 20.000 και διαμορφώθηκε σε 2,81 εκατ., ενώ οικονομολόγοι περίμεναν μείωση κατά 10.000. Η ανεργία στη Γερμανία διαμορφώνεται σε 6,5%.

Την ίδια στιγμή η οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2014, στηρίζοντας την ανάπτυξη ολόκληρης της ευρωζώνης. Η αισιοδοξία αυξάνεται καθώς οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αντισταθμίζονται από την υπόσχεση της ΕΚΤ να παράσχει άπλετη ρευστότητα στην αγορά αλλά και από την αύξηση των εισοδημάτων λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές είναι η κινητήρια δύναμη της στροφής του οικονομικού κύκλου στην ευρωζώνη» δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Group NV Τεούνις Μπρόσενς. Στην ευρωζώνη η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2014, διαμορφώνεται σε 11,4%. Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3%.

Οι αποδόσεις στα 7ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά. Τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων που λήγουν το 2022 έφτασαν το μείον 0,01%. Κυβερνήσεις και εταιρείες δανείζονται με χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ καθώς η ΕΚΤ ξεκινά τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε σήμα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, τουλάχιστον άμεσα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε τον Φεβρουάριο στο 102,1 ξεπερνώντας τις προσδοκίες αναλυτών που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

© Bloomberg News