Εκρηξη των αποδόσεων των ομολόγων και κατρακύλα του Χρηματιστηρίου συνθέτουν το προεκλογικό τοπίο των αγορών, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος κυριαρχεί στις αποφάσεις των επενδυτών.

Οπως εξηγούν οι αναλυτές ο πολιτικός κίνδυνος, με ακραία εκδοχή του το Grexit, που κυριάρχησε χθες σε πολλά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έχει εξαφανίσει τους αγοραστές, ενώ οι πωλητές συνωθούνται στην έξοδο.

Το αποτέλεσμα είναι η ραγδαία πτώση τιμών των ελληνικών τίτλων, η οποία γίνεται ακόμη πιο έντονη λόγω της «ρηχής» αγοράς. Ακόμη και μικρός όγκος συναλλαγών είναι αρκετός για να προκαλέσει τρικυμία.

Χθες είχαμε ακόμη μια τέτοια τρικυμία καθώς η απόδοση των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το όριο του 10% πρώτη φορά ύστερα από 15 μήνες και έφτασε το 10,8%. Επίσης, στα τριετή ομόλογα που κατέγραφαν απόδοση 3,5% κατά την έκδοσή τους, το ποσοστό εκτινάχθηκε χθες στο 15,3%. Στα πενταετή έφτασε το 12,3% από 10,9% που ήταν μία ημέρα πριν.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο υποχωρούσε περαιτέρω 1,46%, με τον Δείκτη να διαμορφώνεται στις 777,70 μονάδες. Αντίθετα, οι περισσότερες ξένες αγορές κινήθηκαν σε θετικό έδαφος χθες, καθώς η είδηση για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι ο Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει τελικά σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ. Ανοδο σημείωσε και το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, που διενεργήθηκε χθες. Συγκεκριμένα, στη δημοπρασία για τον δανεισμό 1,6 δισ. ευρώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,30% έναντι 2,15% τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι πριν από έξι μήνες η ανάλογη έκδοση είχε επιτόκιο 2,05%. Πρόκειται για πορεία ανόδου του κόστους δανεισμού του Δημοσίου, που εξανεμίζει τα οφέλη από την έξοδο στις αγορές την περασμένη άνοιξη και απειλεί – εφόσον συνεχιστεί – την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Τώρα η αγορά μας ξαναγίνεται ό,τι ήταν το 2011» έλεγε χθες χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Το 2012, πριν από το PSI, η απόδοση των 10ετών ομολόγων είχε σκαρφαλώσει στο 44%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λοιπές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Νότου, δεν ακολουθούν και δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Η Γερμανία χθες δανείστηκε 4 δισ. ευρώ με διετή ομόλογα που είχαν αρνητικό επιτόκιο (-0,11%), ενώ η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της διαμορφώνεται στο 0,47%. Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι 1,66%, στην Ιταλία 1,86% και στην Πορτογαλία 2,65%.