Στις κάβες ή στα χρηματιστήρια; Τα τελευταία χρόνια οι ανά τον κόσμο συλλέκτες ανεβάζουν τις τιμές των πρωτοκλασάτων κρασιών στα ύψη. Τα δέκα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, όμως, δεν είναι απαραίτητα και τα ακριβότερα.

Στην αναζήτησή της για τα πιο αξιόλογα κρασιά του 2015, η κριτικός Ελιν ΜακΚόι, που συνεργάζεται κάθε χρόνο με το Bloomberg, δοκίμασε φέτος πάνω από 4.000 ετικέτες. Τα δέκα που επέλεξε να παρουσιάσει η κριτικός προέρχονται από όλα τα σημεία του πλανήτη, από τους διάσημους αμπελώνες της περιοχής Νάπα στην Καλιφόρνια μέχρι τις πλαγιές των χιονισμένων Γαλλικών Αλπεων και κάποια σπάνια κρασιά της Β. Ιταλίας. Ολα έχουν να πουν κάτι σχετικά με το ποια είναι τα πιο ποιοτικά αλλά και πιο «συναρπαστικά» κρασιά που θα κυκλοφορήσουν στις ξένες αγορές το 2015.

Το πιο ακριβό του Τοπ 10 είναι το Taylor Single 1863, αξίας 3.700 δολαρίων, ένα κρασί με έντονα και πλούσια αρώματα μπαχαρικών, τζίντζερ, βανίλιας και καραμέλας στο στόμα και στη μύτη. Πρόκειται για ένα σπάνιο Πόρτο από την κοιλάδα Douro της Πορτογαλίας.

Το επόμενο στη λίστα από πλευράς τιμής είναι το Domaine du Compte Liger Belair La Romanee του 2007, αξίας 1.800-2.800 δολαρίων, το οποίο η κριτικός αποκαλεί «το καινούργιο αστέρι της Βουργουνδίας». Η αναγέννηση του συγκεκριμένου αμπελώνα ξεκίνησε το 2000 και το κρασί προσελκύει ήδη το ενδιαφέρον στις μεγαλύτερες δημοπρασίες διεθνώς.

Στην 3η θέση, από πλευράς τιμής πάντα, φιγουράρει το Harlan Estate του 2001, αξίας μεταξύ 900 και 1.300 δολαρίων.

Ενα αισθησιακό σκούρο κόκκινο με δυνατό χαρακτήρα, όπως το χαρακτηρίζει η ΜακΚόι, που καλλιεργείται στη Νάπα της Καλιφόρνιας. Ιδρυτής του αμπελώνα ο Μπιλ Χάρλαν, που πάντα είχε στόχο να δημιουργήσει ένα αμερικανικό cabernet με φιλοδοξία να γίνει ισοδύναμο των Μπορντό. Το κρασί παλαιώνεται επί δεκαετίες σε ξύλινα βαρέλια πριν εμφιαλωθεί και πάρει τον δρόμο για την αγορά.

Τα υπόλοιπα κρασιά της λίστας έχουν παραπλήσιες τιμές, και κινούνται μεταξύ των 200 και 400 δολαρίων. Το CNVE Vina Real Gran Reserva είναι του 1981, και χαρακτηρίζεται από «σπάνια αρώματα δέρματος και μπαχαρικών, αποδεικνύοντας πόσο υποτιμημένα είναι τα ισπανικά κρασιά».

«Σπάνιο κρασί με μεταξένια υφή» χαρακτηρίζεται το Matarocchio Tenuta Guado al Tasso Antinori του 2009 από την Τοσκάνη της Ιταλίας (275-300 δολάρια).

«Κομψό και φρουτώδες» είναι, σύμφωνα με τη ΜακΚόι, το γαλλικό Chateu La Fleur – Petrus από την περιοχή του Μπορντό (275 δολάρια), ενώ αντίθετα, «γλυκό σαν καραμελώμενο φρούτο μέσα σε μαύρη σοκολάτα» είναι το επίσης ιταλικό από την Τοσκάνη Avignonesi Vin Santo di Montepulciano (200 δολάρια). «Μοναδικό ροζέ με χαρακτήρα μπαχαρικών» χαρακτηρίζεται το Antica Terra Angelicall (75 δολάρια) το οποίο καλλιεργείται στις βραχώδεις κοιλάδες του Ορεγκον των ΗΠΑ, ενώ «αρώματα λαμπερών κόκκινων φρούτων» εκπέμπει το Littorai Β. Α. Thieriot Vineyard Pinot Noir του 2000 με καταγωγή επίσης από την Καλιφόρνια και τιμή μεταξύ 75 και 150 δολαρίων.

Τέλος, «εικόνες φρεσκάδας σαν πάγος που λιώνει πάνω στους βράχους των Αλπεων» θυμίζει στη ΜακΚόι η γεύση του γαλλικού Domaine Belluard Les Alpes του 2012 (τιμή 25 δολάρια).

Πέρα από το Μπορντό και την Τοσκάνη, μια από τις πιο διάσημες οινικές περιοχές του κόσμου είναι η κοιλάδα Napa στην Καλιφόρνια. Η παραγωγή κρασιού ξεκίνησε το 1960 και οι οινοποιοί κάνουν συνεχώς χρήση νέων και καινοτόμων πρακτικών

© Bloomberg News