Χωρίς συμφωνία με την τρόικα και χωρίς εκπλήξεις σε σχέση με το προσχέδιο, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, χωρίς νέα μέτρα αλλά και χωρίς πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, πέραν των όσων είχαν ενσωματωθεί στο προσχέδιο (μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση έκτακτης εισφοράς κατά 30% με παράτασή της έως το 2016, διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 13% στον ΦΠΑ εστίασης).

Προβλέπει επίσης ότι η ελληνική οικονομία θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015, η ανεργία θα μειωθεί στο 22,6% και το δημόσιο χρέος στο 171% του ΑΕΠ ενώ στη γενική κυβέρνηση ο προϋπολογισμός θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένος με έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ.

Στα φορολογικά, συνολικά του χρόνου οι άμεσοι φόροι εκτιμάται πως θα αποδώσουν 21,880 δισ. ευρώ με αύξηση 484 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, με τροφοδότη τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (+520 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, μείωση 66 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσουν οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Στους έμμεσους φόρους, η διεύρυνση της κατανάλωσης και του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Φορολογικής Διοίκησης για πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμάται πως θα δώσουν έσοδα 925 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με φέτος.