Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύνολό του στη τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, τονιζει το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) με απόφασή της που εκδόθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες.

Μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ μπορεί εφόσον δεν έχει πληρωθεί να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οι υπόλοιπες δόσεις ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Αναλυτικότερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι:

– Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

– Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, αυτή του Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

– Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Οδηγίες για τις διορθώσεις στο Ε9 και τον σωστό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για τον τρόπο αναγραφής των ακινήτων και των δικαιωμάτων επ’ αυτών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) από το έτος 2014, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο-οδηγό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο

Βάσει των οδηγιών αυτών οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να διορθώσουν το Ε9, ώστε να υπολογιστεί σωστά και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στην εγκύκλιο υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού του Ε9 προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει από τους φορολογούμενους.

Η ειδική εφαρμογή στο TAXIS net μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να κάνουν τις διορθώσεις στο Ε9 αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Η εκκαθάριση του φόρου θα είναι αυτόματη ταυτόχρονα με τη διόθρωση των λαθών και αν έχει καταβληθεί ήδη επιπλέον φόρος κατά τις δύο πρώτες δόσεις πληρωμής του φόρου θα γίνει συμψηφισμός με τις επόμενες τέσσερις δόσεις.

Οσοι φορολογούμενοι από τη διόρθωση προκύψει ότι θα γλιτώσουν φόρο πάνω από 300 ευρώ, θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία για έλεγχο.