Παρέμβαση στήριξης της ελληνικής οικονομίας έκανε την Πέμπτη η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αποσυμπιέσει την κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη χώρα με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλά και να τη στηρίζει και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Ειδικότερα, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, δημοσιοποίησε δήλωση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο να δημιουργήσει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο σε υγιή δημοσιονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και έναν εύρωστο και αποτελεσματικά εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

» Το πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία, μεγάλη, δημοσιονομική προσαρμογή, απαίτησε πολύ δύσκολες επιλογές. Η Κομισιόν και το σύνολο της ευρωζώνης έχουν σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

» Ενώ υπάρχει σαφής ανάγκη να διατηρηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει τώρα γυρίσει σελίδα.

» Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε αναγκαίο τρόπο για να διασφαλίσει λογικές χρηματοδοτικές συνθήκες για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για να δρομολογηθεί η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

» Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές Αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί.

»Θα εργαστούμε για να διασφαλίζουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα και μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

»Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο να καθησυχάσει τους δανειστές της και τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της συνεχιζόμενης σταθερής δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις και της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού αποθέματος».

Η Κομισιόν έκρινε πως πρέπει να παρέμβει

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Σάιμον Ο’ Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της δήλωσης του Γ. Κατάινεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν ανησυχίες» και γι’ αυτό η Κομισιόν έκρινε ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνίσει τη θέση της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Σχετικά με το τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Ο’ Κόνορ ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στο τέλος του φθινοπώρου, μεταξύ των ελληνικών Αρχών, της Κομισιόν, του ΔΝΤ, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης με την Αθήνα.

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ο’ Κόνορ απάντησε πως «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελούσε βασική προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα οικονομική στήριξη».

Βούλτεψη: Διαψεύστηκαν ξανά οι προφήτες της καταστροφής

Η κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου Επιτρόπου για τις Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις Γ. Κατάινεν, δήλωσε:

«Μετά την ακατάσχετη καταστροφολογία των τελευταίων δύο ημερών, αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο η αλήθεια.

» Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής και αρμόδιου επιτρόπου για την οικονομία κ. Κατάινεν, η Ελλάδα έχει επιτελέσει τεράστια πρόοδο και εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος ως το τέλος του έτους, καθώς και για την ασφαλή είσοδο στη μετά μνημόνιο εποχή».

«Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν και πάλι…» κατέληξε η κυρία Βούλτεψη.