Η ελληνική πρόταση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Το βασικό σκεπτικό είναι να βρεθούν εναλλακτικοί προς τις τράπεζες μηχανισμοί, προκειμένου να πέσει χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τονωθεί η αγορά. Κυρίαρχη θέση στο σχέδιο αυτό καλείται να διαδραματίσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (ifG). Αυτό θα αναλάβει τη χορήγηση νέων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τα πρώτα κεφάλαια, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, να αρχίσουν να εκταμιεύονται εντός του Σεπτεμβρίου.

Στον κουμπαρά του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, αθροίζονται 590 εκατ. ευρώ. Η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW έχει δεσμευθεί να δώσει δάνειο 100 εκατ. ευρώ για το πρώτο από τα τρία υποταμεία (αφορά τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων) και 30 εκατ. ευρώ για το δεύτερο (αφορά την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε βιώσιμες επιχειρήσεις). Στο δεύτερο υποταμείο προτίθενται να βάλουν από 30 εκατ. ευρώ οι Γάλλοι και από 30 εκατ. ευρώ το Ιδρυμα Ωνάση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα καταβάλει 50 εκατ. ευρώ χωρίς να διευκρινίζει ποιο ταμείο αφορούν. Τέλος, η ελληνική πλευρά θα συνεισφέρει σε βάθος χρόνου 350 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το τρίτο και τελευταίο σκέλος του σχεδίου αφορά τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Οι όροι της νέας ρύθμισης για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας με την τρόικα, ενώ συζητήθηκαν και το απόγευμα σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης με γαλάζιους βουλευτές και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κουμπαράς

Στον κουμπαρά του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, αθροίζονται590 εκατ. ευρώ