Σε έξι δόσεις θα καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την πρώτη να πληρώνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί όποιο είναι πιο ευνοϊκό σύστημα για τους ιδιοκτήτες, ανάμεσα στις περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ και στις φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτή τη διαδικασία ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Βελτιώσεις αναμένονται και στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Οσον αφορά στην πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του φόρου, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, καθώς από τις διορθώσεις που πρόκειται να γίνουν είναι πολύ πιθανόν οι φόροι που θα βεβαιωθούν να πέσουν κάτω από το όριο των 3,25 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τον σχεδιασμό του φόρου.