Περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου από βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει, μεταξύ των άλλων, το ελληνικό σχέδιο εφόσον ισχύσει τελικά το κακό σενάριο και η Μόσχα κλείσει τον χειμώνα τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Σε σχέση με το κακό σενάριο, που δεν είναι πιθανό, αλλά κανείς πρέπει να προετοιμάζεται για τα πάντα, αν σταματήσει τελείως η τροφοδοσία της Ρουμανίας, κατά συνέπεια της Βουλγαρίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας και της Τουρκίας με αέριο μέσω Ουκρανίας, θα πρέπει να στηριχθούμε μόνο στο υγροποιημένο αέριο, το LNG» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας Ι. Μανιάτης.

Για να προσθέσει ότι σε αυτή την περίπτωση, «έχουμε ετοιμάσει σχέδια προκειμένου να βλέπουμε με ποιον τρόπο πρέπει να υπάρξουν κάποιες περικοπές φορτίων ώστε να μην πληγούν σε καμιά περίπτωση οι ευάλωτοι καταναλωτές, δηλαδή τα νοικοκυριά, τα νοσοκομεία και οι βασικές υποδομές της χώρας που πρέπει να έχουν συνεχώς τροφοδοσία».

Αναφερόμενος στην πρότασή του προς τον επίτροπο Ετινγκερ να συσταθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός για την επάρκεια υγροποιημένου αερίου LNG στις χώρες που θα το έχουν περισσότερη ανάγκη, είπε ότι θα συζητηθεί αναλυτικά στις 26 Αυγούστου κατά την επόμενη συνάντηση των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση τυχόν ενεργειακής κρίσης λόγω Ρωσίας.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ. Σήμερα η ΕΕ προετοιμάζεται για τρία σενάρια: το κακό (πλήρης διακοπή της ροής ρωσικού αερίου), το μέτριο (μείωση της τροφοδοσίας) και το αισιόδοξο (να μη συμβεί τίποτα από όλα αυτά).

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφού εξαρτάται κατά 66% από το ρωσικό αέριο, κατά 17% από αυτό που εισάγει μέσω Τουρκίας με αγωγό και κατά 17% από υγροποιημένο αέριο μέσω Αλγερίας.

Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο υπουργός αφορούν περικοπές κατανάλωσης σε μεγάλες βιομηχανίες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με φυσικό αέριο και αντικατάστασή τους με λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Περιλαμβάνονται στην έκθεση (stress tests) που θα αποστείλει έως τα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα στην Κομισιόν, κατ’ εφαρμογήν της σχετικής εντολής που έχει δώσει ο επίτροπος Ετινγκερ σε όλες τις χώρες-μέλη.

Οσο για τα μέτρα αύξησης της προσφοράς, αυτά δεν επαρκούν σε περίπτωση που η κρίση προσλάβει διαστάσεις. Αν σταματήσει η τροφοδοσία μέσω αγωγών, η μόνη πηγή προμήθειας θα είναι διά θαλάσσης με φορτία υγροποιημένου αερίου. Η Ελλάδα διαθέτει σχετική υποδομή για να δεχθεί τέτοιες ποσότητες στις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, η χωρητικότητά τους όμως είναι περιορισμένη. Ηδη η ΔΕΠΑ έχει φουλάρει τις δεξαμενές της, γεγονός όμως που μεταφράζεται σε κάλυψη της ζήτησης μόνο για ένα δεκαήμερο. Ακόμη και τα έκτακτα φορτία LNG που έχει υπό παραγγελία δεν επαρκούν παρά για να καλύψουν την αγορά για ένα ακόμη 20ήμερο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ. Παράλληλα, σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου, η ζήτηση για υγροποιημένο αέριο LNG θα αυξηθεί διεθνώς, παρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές του και καθιστώντας ίσως δύσκολη έως αδύνατη την αγορά του για τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες.

Γι’ αυτό ο υπουργός ΠΕΚΑ πρότεινε στον επίτροπο Ετινγκερ τη σύσταση μηχανισμού ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, όπου κράτη που δεν θα πληγούν σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου να στηρίξουν άλλα που θα πληγούν, διαθέτοντας σε αυτά τις όποιες πλεονάζουσες ποσότητες που διαθέτουν σε φορτία LNG.

Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι ο μηχανισμός αυτός να προικοδοτηθεί με κεφάλαια των Βρυξελλών, έτσι ώστε να χρηματοδοτεί το κάθε κράτος-μέλος για να αγοράσει από άλλα κράτη-μέλη μέρος από τις ποσότητες που του περισσεύουν. Το σκεπτικό της πρότασης είναι το άλλο κράτος-μέλος, που επρόκειτο να μεταπωλήσει σε υψηλή τιμή την πλεονάζουσα ποσότητά του σε LNG, π.χ. σε Κίνα ή Ιαπωνία, να το δώσει στο κράτος-μέλος που το έχει ανάγκη.

Χώρες που θα είχαν συμφέρον να στηρίξουν την ελληνική πρόταση είναι όσες έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία, δηλαδή Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία και φυσικά η Βουλγαρία που καλύπτει από τη Ρωσία τις ανάγκες της κατά 100%.