Στο 1,5%-2% εκτιμά η Alpha Bank ότι θα κυμανθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο το 2014 να προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 0,5%-0,7%, κοντά στα επίπεδα των κυβερνητικών εκτιμήσεων.

Ωστόσο η τράπεζα, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσίευσε χθες, επισημαίνει ότι στην τρέχουσα περίοδο υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές και κρίσιμες φορολογικές στρεβλώσεις, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Αυτές είναι αφενός η επιβολή από το 2014 του ΦΑΠ στην ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ ταυτόχρονα με τον ΕΝΦΙΑ και αφετέρου η φορολόγηση των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που υπερβαίνουν την πραγματικές.

Χαρακτηριστικά, το δελτίο της τράπεζας επικαλείται παράδειγμα οικοπέδου αντικειμενικής αξίας 2,8 εκατ. ευρώ, του οποίου ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 5.200 ευρώ για ΕΝΦΙΑ και 28.000 ευρώ για ΦΑΠ. «Οι φόροι αυτοί δεν μπορούν να πληρωθούν», σημειώνεται, «διότι τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη, απ’ όπου κι αν προέρχονταν πριν από την κρίση, έχουν τώρα διαβρωθεί καταλυτικά μετά την κρίση». Με μόνο τον ΕΝΦΙΑ, σημειώνει η τράπεζα, η τιμή στην οποία θα μπορούσε να πωληθεί το ακίνητο δεν θα ξεπερνούσε το 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά μαζί με τον ΦΑΠ δεν θα υπήρχε αγοραστής για τιμή πάνω από 500.000 ευρώ.