Φωτιά και λάβρα αναμένεται να είναι τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, τα οποία θα αρχίσουν να αναρτώνται από αύριο στο Taxisnet. Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εκτιμά ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ θα οδηγήσει σε βεβαίωση φόρων άνω των 5 δισ. ευρώ, αντί των 2,65 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών. Την ανησυχία των εκπροσώπων των ιδιοκτητών ακινήτων συμμερίζονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, εκφράζοντας επίσης την εκτίμηση ότι η εκκαθάριση των φόρων ακινήτων θα οδηγήσει σε βεβαίωση πολλαπλάσιων εσόδων από τα προσδοκώμενα 2,65 δισ. ευρώ. Ισως όχι 5 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΠΟΜΙΔΑ αλλά σαφώς πολλαπλάσια των 2,65 δισ. ευρώ. Το ζήτημα που γεννάται και αναγνωρίζεται από στελέχη του υπουργείου δεν είναι άλλο από τις πολιτικές και τις κοινωνικές παρενέργειες που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ιδίως όταν παράλληλα με τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι καλούνται έως το τέλος του έτους να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και τέλη κυκλοφορίας, με τον συνολικό λογαριασμό του πενταμήνου να προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Για να προλάβουν τα χειρότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με διάταξη νόμου, την οποία επεξεργάστηκε στη συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, φρόντισαν ώστε η εκκαθάριση του φόρου να οδηγήσει σε μειωμένες επιβαρύνσεις τους κατόχους οικοπέδων. Αυτό το λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ κρίνεται ανεπαρκές από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιμένουν πως ο νέος φόρος θα πρέπει να «κουρευτεί», ιδίως για όσους έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα τα οποία δεν τους αποφέρουν το παραμικρό έσοδο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Το αίτημα, παρότι αρχικά είχε απορριφθεί, αναμένεται να βρεθεί ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα από το φθινόπωρο, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για υπεραπόδοση του ΕΝΦΙΑ. Σαφή εικόνα για τα έσοδα που θα βεβαιωθούν από τον νέο φόρο αναμένεται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών. Η εκκαθάριση έχει ξεκινήσει και σταδιακά από αύριο θα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά στο Taxisnet, ενώ οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται με ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail τους ώστε να αναζητήσουν με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα τα ραβασάκια στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, όλα τα εκκαθαριστικά αναμένεται να έχουν εκδοθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.