Τα κέρδη από παράνομες δραστηριότητες στην πορνεία, τη διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο καπνού θα λαμβάνονται υπόψη από τον Σεπτέμβριο στον υπολογισμό του ΑΕΠ της Ισπανίας, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 4,5% από 2,7%, όπως ανακοίνωσε η ισπανική στατιστική υπηρεσία (Ine).

Η Ιταλία και η Βρετανία έχουν ήδη κάνει ανάλογες ανακοινώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με το Λονδίνο να εκτιμά ότι τα έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών και την πορνεία ενδέχεται να αυξήσουν το βρετανικό ΑΕΠ κατά 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο λιγότερο από 1%.

Η Ine δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στη συμβολή αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ, καθώς παραδέχεται τη δυσκολία να αποτιμηθούν τα κέρδη τους, όμως πρόκειται να συνδυάσει για τον υπολογισμό τους πολλές μεθοδολογικές αλλαγές.

Εξάλλου η νέα διεθνής πρακτική υπολογισμού του ΑΕΠ προβλέπει να συνυπολογίζονται σε αυτό οι δαπάνες για την έρευνα και την άμυνα.

Τελικά, η Ine εκτιμά ότι το ισπανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από το 2,7% στο 4,5% και προβλέπει να δώσει στη δημοσιότητα στις 25 Σεπτεμβρίου τα αναθεωρημένα, βάσει των νέων κριτηρίων, στοιχεία για την περίοδο 1995 ως 2013.

Οι αποφάσεις των τριών χωρών κινούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λογιστικού Συστήματος (ESA), του οποίου οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν τον Σεπτέμβριο.

Το ζητούμενο είναι ο καθορισμός του τρόπου υπολογισμού των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αφού από τη φύση τουςείναι δύσκολη η ανίχνευσή τους.