Την εκτίμηση πως οι οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που υποδεικνύει η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων τους διατυπώνει το περιοδικό «The Economist» σε άρθρο του (Don’t go potty on the periphery), προειδοποιώντας για «φούσκα» στην αγορά των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό και πως «από την Πορτογαλία ως την Ιρλανδία, οι επενδυτές συσσωρεύονται σε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας ωθώντας τις ονομαστικές αποδόσεις σε επίπεδα αντίστοιχα με τότε που υιοθετήθηκε το ευρώ.

«Στις 10 Απριλίου, μόλις δύο χρόνια αφότου η Ελλάδα προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Αθήνα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με πενταετή ομόλογα και απόδοση μικρότερη του 5%» αναφέρει ο Economist και συμπληρώνει: «οι επενδυτές δείχνουν αξιοσημείωτο ενθουσιασμό για τα ομόλογα που κάποτε απέφευγαν».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως είναι δελεαστικό , αλλά κατά κύριο λόγο λάθος να πει κανείς πως αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ευρωκρίση τελείωσε αφενός γιατί υπάρχει η σκληρή αριθμητική του αποπληθωρισμού, υπό το βάρος του οποίου το χρέος ενισχύεται, αφετέρου διότι μεγάλο μέρος της μείωσης των αποδόσεων αντικατοπτρίζει την ελπίδα των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να τυπώνει χρήμα.

Ελπίδες που είναι πιθανό να διαψευστούν» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.

«Το βάρος χρέους μίας χώρας εξαρτάται από το πόσα χρωστάει, αλλά και από το χάσμα ανάμεσα στο ρυθμό ανάπτυξης και τα πραγματικά επιτόκια που πρέπει να πληρώσει. Και στα δύο, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχουν καλή επίδοση», τονίζεται στο άρθρο.