Στο 4,95% προσδιορίζεται το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε την Πέμπτη από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα προέβη στην πώληση πενταετούς ομολόγου τριών δισ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%».

Η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών έχει ως εξής:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή.

» Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα»

Νωρίτερα την Πέμπτη το πρακτορείο Reuters είχε εκτιμήσει πως η ενδεικτική τιμολόγηση για το πενταετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου θα υποχωρούσε ως και στο 4,95% μιλώντας για τη «φθηνότερη» έξοδο στις αγορές από χώρα της ευρωζώνης.

Το Reuters σημείωσε πως συνολικά υποβλήθηκαν περίπου 550 προσφορές που έφθασαν τα 20 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο ζητούσε 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχικές προσφορές υπερκάλυψαν οκτώ φορές το ζητούμενο ποσό.

Το ότι η ελληνική πλευρά θα έσπευδε να αντλήσει τελικά τρία δισ. ευρώ επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

«Η υπερκάλυψη ήταν οκταπλάσια των αρχικών προσφορών και εξ όσων γνωρίζω θα αντληθεί ένα ποσό τριών δισ. ευρώ, με ένα επιτόκιο κάτω από το στόχο μας που είναι το 5%» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που προσέθεσε: «Δεν θριαμβολογούμε και δεν θεωρούμε ότι έχει τελειώσει τίποτα. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, αλλά συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα, διότι επανακτάται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και επαληθεύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία».

Οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ το βράδυ της Τετάρτης, έφθασαν στα 17,8 δισ. ευρώ το πρωί της Πέμπτης και άγγιξαν τα 20 δισ. ευρώ λίγο πριν από τις 11 π.μ.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος για την ελληνική οικονομία είναι ότι τα spreads του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης κάτω του ψυχολογικού ορίου του 6%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010.

«Σήμερα βγήκαμε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στις διεθνείς αγορές δανεισμού. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος» δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη το πρωί από το Ζάππειο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και αυτό θα αποδειχθεί σε 2-3 μήνες». Με αυτή τη φράση από την άλλη, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε εκφράσει την Τετάρτη αισιοδοξία για τη συνολική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα το οποίο αρχίζει από τις αγορές και αναμένεται ότι θα επηρεάσει σύντομα την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ανάδοχοι του ομολόγου είναι οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.