Ποσοστό 67% των μετοχών του ΟΛΠ θα διατεθεί τελικά προς πώληση, σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Επειδή ωστόσο η πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας είναι στρατηγικής σημασίας και πολιτικά δύσκολη, το ΤΑΙΠΕΔ θα αποστείλει στη Βουλή το σχέδιο της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ προκειμένου εκείνη να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η πώληση του 67% του ΟΛΠ παραμένει εδώ και καιρό μέγας γρίφος. Κατ’ αρχάς, πριν από μερικές εβδομάδες το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας θέλησε να συμπεριλάβει στη σύμβαση ως κριτήριο για την επιλογή του πλειοδότη και τις επενδύσεις που αυτός θα κάνει στο λιμάνι (ανταποδοτικές και μη). Τελικά κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν από την Κομισιόν ως αλλαγή του χαρακτήρα του διαγωνισμού, καθώς θα υπήρχε κίνδυνος οι Βρυξέλλες να εγείρουν θέμα κρατικών ενισχύσεων, γι’ αυτό και απαλείφθηκε από τους όρους της σύμβασης. Στα παραπάνω, προσθέστε και το θρίλερ με τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ – Cosco στον οποίο η Κομισιόν έχει βάλει φρένο, θεωρώντας ότι ενισχύεται η δεσπόζουσα θέση των Κινέζων στον Πειραιά.