Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε από το Νταβός όπου γίνεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι δεν θα ήθελε να επιβάλει στη Γερμανία ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας όσο αυτό της Ελλάδας. Παράλληλα, εξήρε τις ελληνικές προσπάθειες τονίζοντας όμως ότι δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη τα προβλήματα. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ολοκληρώνεται σήμερα με τη συμμετοχή χιλιάδων προσωπικοτήτων

«Οσα χρειάστηκε να υπομείνει ο ελληνικός πληθυσμός ήταν απίστευτα», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Μάλιστα, παρότι υποστήριξε ότι η συνταγή ήταν αναπόφευκτη, σημείωσε ότι δεν θα ήθελε με τίποτε να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη Γερμανία…

Ο Σόιμπλε ανέφερε – όπως συνηθίζει τον τελευταίο καιρό – ότι τα τελευταία χρόνια η Αθήνα «έχει κάνει μεγαλύτερη πρόοδο από όσο θα περίμενε κανείς» αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι προσπάθειες δεν έχουν τελειώσει, αφού «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» και ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει τεράστια προσπάθεια» για να αφήσει πίσω της την κρίση.

Στην Ελλάδα υπάρχει «με διαφορά» μια από τις πιο δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις, πιστεύει ο Σόιμπλε, ο οποίος υπερασπίστηκε την πολιτική του Βερολίνου τόσο απέναντι στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα όσες διέρχονται σοβαρή κρίση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού όπως είπε οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη μειώσει κατά 53% το χρέος της Ελλάδας προς τους ιδιώτες (PSI).

Μια χώρα μπορεί να δαπανά μόνο όσα βάζει στα ταμεία της, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το Νταβός ο Σόιμπλε, γεγονός που δείχνει ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να εμμένει στην εφαρμογή πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης στην ευρωζώνη. «Καταφέραμε να σώσουμε το ευρώ από την κρίση», η οποία είναι «κρίση εμπιστοσύνης που δεν δημιουργήθηκε στην Ευρώπη» αλλά άρχισε από τη χρηματοπιστωτική κρίση των τραπεζών το 2008, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας για την οποία έχει κατηγορηθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι χωρίς αυτό οι ευρωπαίοι εταίροι θα βρίσκονταν σήμερα σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και ότι η ύφεση θα ήταν χειρότερη.

Εξάλλου ο γερμανός υπουργός δήλωσε πως μια από τις αιτίες της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα είναι το κύμα μεταναστών που καταφτάνει στη χώρα από την Αφρική. «Η Ελλάδα υποφέρει από τη μετανάστευση που προέρχεται από την Αφρική και χρειάζεται την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Παραδέχτηκε δε ότι η εσωτερική πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση παραμένει «εύθραυστη» λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και των μέτρων λιτότητας και ότι η επιβάρυνση της χώρας από μεγάλο αριθμό μεταναστών έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ξενοφοβίας από κόμματα της Δεξιάς.

Ντέιβιντ Κάμερον

πρωθυπουργός της Βρετανίας

Με τα μάτια στο δημοψήφισμα

Πεπεισμένος ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να μπορέσει η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ των 28 δήλωσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια επιτυχημένη επαναδιαπραγμάτεaυση και ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα» είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνει να μεταβάλει τις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες πριν καλέσει τους Βρετανούς να αποφασίσουν την παραμονή τους στην ΕΕ ή όχι σε δημοψήφισμα – εάν επανεκλεγεί, το 2015.

Ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να αυξήσει τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του να μειώσει τις κοινωνικές παροχές στους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα του από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάριο Ντράγκι

πρόεδρος της ΕΚΤ

«Η ανάκαμψη άρχισε»

Αισιόδοξη ήταν η ματιά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για τις προοπτικές της ευρωζώνης, ο οποίος ουσιαστικά είπε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της ανάκαμψης που όμως είναι ακόμα αδύναμη, ευάλωτη και άνιση. «Η ανάκαμψη», σύμφωνα με τον Ντράγκι, «βασίζεται ακόμα σε εξαγωγές όμως υπάρχουν σημάδια βελτίωσης και στην εσωτερική ζήτηση. Ομως η ανεργία είναι ακόμα μεγάλη και δεν εκλείπουν οι κίνδυνοι». Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι «κράτη όπως η Ελλάδα έχουν σημειώσει καλή πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές, όμως άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχουν κάνει τόσα πολλά, ενώ υπάρχουν και χώρες στο κέντρο που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις». Κατέληξε λέγοντας ότι οι τράπεζες που δεν θα τα πάνε καλά στην επιθεώρηση της ΕΚΤ και στα στρες τεστ φέτος θα πρέπει να κλείσουν. Ο γενικός τόνος του επικεφαλής της ΕΚΤ πάντως ήταν θετικός. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο».

Ερικ Σμιντ

Επικεφαλής της Google

«Πρώτα οι άνθρωποι»

Πολλές δουλειές που μέχρι πρόσφατα δεν απειλούνταν από την τεχνολογία, σήμερα φαίνεται ότι μπορεί να χαθούν από τις εξελίξεις σε αυτήν, προειδοποίησε από το Νταβός ο Ερικ Σμιντ. «Γίνεται κούρσα μεταξύ των κομπιούτερ και των ανθρώπων και οι άνθρωποι πρέπει να κερδίσουν. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου. Σε αυτή τη μάχη είναι πολύ σημαντικό να βρούμε σε τι είναι πραγματικά καλοί οι άνθρωποι» ανέφερε σε τεχνολογικό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τα σχόλια του Σμιντ γίνονται έπειτα από προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και οι τηλεπικοινωνίες, δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο να μειωθούν σημαντικά και σε μόνιμη βάση οι ευκαιρίες απασχόλησης για πολλούς ανθρώπους. Ο Σμιντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην εκπαίδευση ώστε οι νέοι να αποκτούν δεξιότητες που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή.

Γκόλντι Χόουν

Ηθοποιός

Η σταρ του διαλογισμού

Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν έλειψε ούτε ειδική συνεδρία για διαλογισμό, στην οποία μάλιστα παραβρέθηκε η αμερικανίδα ηθοποιός Γκόλντι Χόουν. Αυτός ήταν, κατά πολλούς, και ο λόγος για τη σχετικά αυξημένη προσέλευση των επισκεπτών στην εν λόγω συνεδρία, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Πόλος έλξης στη συνεδρία ήταν επίσης ο γάλλος βουδιστής μοναχός Μάθιου Ρικάρ, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στο θέμα του διαλογισμού.

Η Γκόλντι Χόουν διαλογίζεται από το 1972 και – όπως σχολίασε ο «Γκάρντιαν» – χρειάστηκε όλη την ηρεμία που μπορούσε να βρει για την «περιπέτεια» που είχε στο twitter. Λίγη ώρα αφότου ανέβασε στον λογαριασμό της εκεί φωτογραφίες με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν ο οποίος παραβρέθηκε επίσης στο Νταβός, αναγκάστηκε να τις κατεβάσει μετά τις αντιδράσεις από άλλους χρήστες του κοινωνικού δικτύου λόγω των νόμων που έχει περάσει η Νιγηρία κατά των ομοφυλοφίλων.

Τζον Κέρι

υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Υπερασπιστής του Ομπάμα

Ο Τζον Κέρι είχε αρκετή δουλειά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβάλλοντας τις θέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή απαντώντας στις κατηγορίες ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι συγκεχυμένη.

Ο Κέρι είχε ακόμη χθες την ευκαιρία να συναντηθεί για περίπου μιάμιση ώρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην προσπάθεια να δημιουργήσει πλαίσιο για ειρήνευση με τους Παλαιστινίους. Ο Κέρι κατέφτασε στο Νταβός ερχόμενος από το Μοντρέ της Ελβετίας όπου παρευρέθη στις συνομιλίες για τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ασκήσει κριτική στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και ανέφερε ότι πολλές χώρες είναι διατεθειμένες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις εκεί εάν υπάρξει συμφωνία.

Μπόνο

Τραγουδιστής των U2

SOS για τον Τρίτο Κόσμο

Επίθεση με σκληρή γλώσσα κατά των εταιρειών που δεν θέλουν να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στις δραστηριότητές τους εξαπέλυσε από το Νταβός ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο. Δίπλα από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, είπε ότι «μερικοί από τους εγκληματίες εδώ γύρω δεν φορούν μάσκες του σκι (σ.σ.: εννοεί ότι δεν καλύπτουν το πρόσωπό τους για να κλέψουν), φορούν απλώς σκι».

Ο Μπόνο που έχει αρχίσει εκστρατεία κατά της φτώχειας αναφέρθηκε σε δύο σημεία, στα οποία πιστεύει ότι πρέπει να γίνει πρόοδος. Να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναλλαγές εταιρειών εμπορευμάτων (πετρελαϊκές κ.λπ.) με τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου εξορύσσεται μεγάλο μέρος των φυσικών αυτών πόρων. Και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται ευρέως σήμερα, δηλαδή εταιρείες να κρύβουν τα κέρδη τους σε υπεράκτιους προορισμούς.